Foto: SVT

Urban igelkott hotas av våreldar

Uppdaterad
Publicerad

Landets igelkottar lever farligt i dessa dagar. Ofta har de sina tillhåll i just de ris- och lövhögar som vi människor så gärna sätter eld på när vi hälsar våren välkommen. Svenska Naturskyddsföreningen uppmanar nu alla firare av Valborg att noggrant kontrollera högen innan bålet tänds.

Exakt hur många igelkottar som bränns till döds i Valborgsbrasorna vet man inte, faktum är att artens hotstatus är relativt okänd. För att få veta mer har Naturskyddsföreningen inrättat en rapporttjänst på webben. De 17.800 rapporter som hittills kommit in ger vid handen att igelkotten har ökat i utbredning och att den sprider sig norrut.

Trivs på villatomter

– Det mildare klimatet gör att de trivs allt bättre i norra Sverige där de ökar i antal. Dessutom har igelkottarna blivit mer urbana. Trädgårdsmiljöer i städernas utkanter är väldigt lockande för igelkottar och många människor uppskattar dem och hjälper dem att överleva, berättar Per Bengtson, biolog på Naturskyddföreningen i Gomorron Sverige.

Sniglar och insekter

Att ha en igelkott boende på tomten är något många husägare önskar sig. Men att helt sonika fånga en igelkott och flytta den hem till sig är förbjudet då arten är fridlyst. Dessutom skulle den förmodlligen inte stanna kvar. Det man kan göra är att locka dem till sig genom att skapa en igelkottvänlig miljö.

– På igelkottens önskelista finns en liten trädgårdsdamm med grunda kanter så att den kan dricka utan att riskera att ramla i och drunka. Dessutom en öppen kompost med maskar och sniglar att äta. Gärna ett trädgårdsland och kanske en liten äng där den kan gå runt och leta insekter, säger Per Bengtson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer