USA-diplomatens omdöme: ”Bildt har begränsad politisk förmåga”

Publicerad

Amerikanska diplomater bedömer utrikesminister Carl Bildt som kunnig men med ”begränsad politisk förmåga”. Det framgår av Wikileaks-dokument som SVT:s Dokument Inifrån har tagit del av i arbetet med en dokumentär om de hemliga överläggningarna mellan Sverige och USA.

Amerikanska diplomater skickar regelbundet dokument till USA som beskriver svenska politikers personligheter och färdigheter. Det framgår av Wikileaks-dokumenten. Särskilt inför officiella besök skickas förberedande material där det framgår hur diplomaterna tycker att politikerna ska hanteras.

”Medium size dog”
Om utrikesminister Carl Bildt står att läsa att han är respekterad i Sverige, har mycket kunskap om omvärlden och ett imponerande kontaktnät. Samtidigt är omdömet att Bildt har ”begränsad politisk förmåga”.

Inför ett möte med utrikesminister Hillary Clinton beskrevs Carl Bildt som en politiker som gärna tar på sig en lite för stor kostym i förhållande till sin egentliga makt – med amerikanska ord: ”medium size dog with big dog attitude”.

Amerikanska tjänstemän och politiker råddes att spela på Bildts självbild för att hålla honom på gott humör:

”Att spela på Bildts begär efter att verka på högsta nivå, och att få åtgärder att framstå som nödvändiga för att upprätthålla EU:s eller Sveriges trovärdighet som internationell aktör, lär sannolikt också vara övertygande”, står det i råden som amerikanska diplomater författade.

Reinfeldt bedömd
Även statsminister Fredrik Reinfeldt har bedömts.

Inför mötet mellan Reinfeldt och president Bush 2007 skrev den amerikanske ambassadören en bakgrund, ett underlag för presidenten och hans rådgivare. Det här var alltså under Reinfeldts första år som statsminister efter valvinsten 2006.

”Statsminister Fredrik Reinfeldts besök den 15 maj är ett tillfälle att på viktiga områden stärka banden med en svensk regering som är relativt nytillträdd, och mer benägen än sin föregångare att samarbeta med USA. Reinfeldt hör till en ny politisk generation och är inte bunden till den USA-kritiska traditionen”, skrev ambassadören.

Råddes att tacka i enrum
President Bush fick också rådet att tacka Reinfeldt för Sveriges utmärkta insatser i USA:s krig mot terrorismen, men Bush fick också rådet att tacka för insatserna i enrum:

”Det goda samarbetet om terroristbekämpningen har, både nationellt och internationellt, hjälpt svenska myndigheter att utföra sitt uppdrag att skydda svenska medborgare och nationella intressen. Av inrikespolitiska hänsyn är samarbetets omfattning inte vida känt inom den svenska statsmakten och det vore lämpligt att tacka för detta samarbete i enrum, eftersom ett offentliggörande skulle öppna för inhemsk kritik av regeringen”.

-Det är precis så det går till. Det informella samarbetet ska vara känt av så få som möjligt. Amerikanerna är medvetna om den inre sårbarheten som finns och agerar taktfullt för att inte störa ett samarbete som gynnar dem, men om den dagen skulle komma att det inte gynnar dem, har de ju väldigt starka kort på hand, säger underrättelseexperten Wilhelm Agrell.

Thomas Larsson
thomas.larsson@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer