Amerikanska marinkårssoldater i Setermoen i Norge 4 november 2019. Foto: USA:s marinkår, Nathaniel Hamilton

USA drar tillbaka 3 000 marinkårssoldater från övning i Norge – skickas till Mellanöstern

Uppdaterad
Publicerad

USA skickar 3 000 färre soldater till militärövningen Cold Response i Nordnorge i mars, säger Ivar Moen, talesperson för Norges Försvarsmakt, till SVT Nyheter. Enligt NRK skickas marinkårssoldaterna till Mellanöstern.

Cold Response är Norges stora övning i vinterstrid. Den genomförs vartannat år i mars i kargt klimat.

Sverige deltar med ett hittills okänt antal soldater.

Planen var att årets upplaga, Cold Response 2020, skulle bli den största hittills med omkring 19 000 militärer.

Av dessa skulle 10 500 vara amerikanska soldater. Men nu skickas flera tusen amerikanska marinkårssoldater till andra uppdrag.

– De har dragit tillbaka cirka 3 000 soldater från övningen. Men det kommer fortsatt att vara amerikanska soldater som deltar i övningen, säger överstelöjtnant Ivar Moen, talesperson för Norges Försvarsmakt, till SVT Nyheter.

Norska NRK och Barents Observer samt Pentagons tidning Stars and Stripes har rapporterat om den amerikanska neddragningen.

Trendbrott

Förändringen bedöms som ett möjligt trendbrott eftersom övningen har växt successivt under senare år på grund av en försämrad relation mellan Ryssland och Västeuropa.

Amerikanska marinkårssoldater i Setermoen i Norge 4 november 2019. Foto: USA:s marinkår, Nathaniel Hamilton

Talespersonen för USA:s marinkår i Europa, Adrian Rankine-Galloway, säger till Stripes att cirka 7 500 amerikanska soldater deltar i övningen. Men det kan inte Norges Försvarsmakt bekräfta för SVT på tisdagen.

Under kalla kriget inledde USA:s marinkår förhandslagring av militärt materiel i bergrum i Norge. Det är stridsfordon, pansar, ammunition och annan viktig materiel som kan sättas in vid en militär konflikt i Skandinavien.

Cold Response är en norskledd övning där Nato-allierade och partnerländer deltar.

Den skarpa delen av övningen sker mellan 2 mars och 18 mars.

Från januari 2020 anländer militära styrkor från USA, Storbritannien, Nederländerna, Tyskland, Frankrike, Belgien, Danmark, Lettland, Finland och Sverige för att öva med Norge.

Övningen har genomförts vartannat år sedan 2006.

Huvudsyftet är att säkerställa den norska Försvarsmakten och allierades förmåga att genomföra multinationella gemensamma övningar med ett stridsscenario under krävande vinterförhållanden.

En annan viktig aspekt av övningen är att träna stora landstigningsförmågor.

Källa: Norges Försvarsmakt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.