En amerikansk drönare flyger över Kandahar i Afghanistan. Foto: TT

USA-drönare använder svensk teknik

Uppdaterad
Publicerad

Svenska satellitstationer gör det möjligt för USA att skicka styrsignaler till fjärrstyrda attackdrönare, uppger TV4 Nyheterna.
– Det är en skam för Sverige att man gör så här, säger David Webb, freds- och konfliktforskare på Leeds universitet.

USA:s styrkor får hjälp av det svenska statliga Rymdbolaget att föra krig på distans. Det avslöjar TV4 .

En granskning visar att statliga Swedish Space Corporation (SSC), tidigare Rymdbolaget, har samarbete med några av världens största vapenföretag, till exempel Boeing, Lockheed Martin, samt amerikanska flygvapnet.

Skickar signalerna vidare

– Vi har teknisk utrustning för att fånga signalerna och samla ihop dem och skicka vidare till kunderna. Vi kontrollerar alltså inte vad som är i kablarna, säger Anders Jörle, kommunikationsdirektör på SCC, till TV4 Nyheterna.

Med hjälp av SCC har USA:s senaste spionsatellit WGS4 kunnat placeras över Mellanöstern. Den satelliten hjälper CIA att genomföra utomrättsliga avrättningar i Mellanöstern, via drönare, enligt TV4.

”Civila offer”

De amerikanska drönarna får via satelliten hjälp att hitta sina mål. Men enligt TV4 har även civila dödats i drönarattackerna, i Jemen, Somalia och Pakistan.

Enligt Anders Jörle kontrollerar inter SCC vad som ”går genom kablarna”.

– Om samarbetet kring ett sådant projekt skulle vara fel måste det komma från politisk nivå i så fall, de ger oss vårt uppdrag, säger Anders Jörle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer