USA:s president Joe Biden. Foto: AP arkivbild

USA går med i svensk-indiskt samarbete om industriomställning

Publicerad

USA har anslutit sig till ett svensk-indiskt initiativ för att skynda på klimatomställningen i den tunga industrin. Det uppger statsminister Stefan Löfven i ett inlägg på Facebook.

Löfven skriver på Facebook att USA och president Joe Biden anslutit sig till ”LeadIT” som är en ledarskapsgrupp för omställning av industrin.

Statsministern uppger att den tunga industrin och transportsektorn står för cirka 30 procent av de globala utsläppen. Han anser att en omställning av sektorerna är en nödvändig del i kampen mot klimatförändringen.

Tillsammans med Indiens premiärminister Narendra Modi har han lanserat en ledarskapsgrupp under FN:s klimatmöte 2019.

Nå mål i Parisavtal

Löfven skriver att gruppen arbetar för att stödja och skynda på klimatomställningen i den tunga industrin. Syftet är att hjälpa sektorer och länder att övergå till fossilfri energi och underlätta innovation och tekniköverföring.

”Jag ser fram emot att jobba tillsammans med president Biden och andra för att nå målen i Parisavtalet, genom att driva på för att den tunga industrin ska nå fossilfrihet och netto-noll-utsläpp till år 2050.” skriver Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.