Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA:s president Joe Biden gav besked om att man nu ska öppna landets strategiska oljereserv. Foto: SVT

USA öppnar oljereserv: ”Ska inte påverkas av en diktator”

Publicerad

USA öppnar oljereserven och släpper en miljon fat per dag i sex månader framöver. Det största släppet av oljereserver i historien är ett försök av Vita huset att få ner bensinpriset som i år nått rekordnivåer.

– Det här är en överbryggande åtgärd under krigstid för att öka oljeutbudet fram till dess att produktionen ökar senare i år, sa president Joe Biden under en pressträff.

Under torsdagen bekräftade Vita huset att USA släpper oljereserven.

Nyheten fick under morgonen priset på WTI-oljan att rasa 5,2 procent, till 102:20 dollar per fat. Priset på Brentoljan handlas för 108:65 dollar fatet, en nedgång på drygt 4,2 procent.

– Världen har ett behov på 100 miljoner fat olja per dag så det är en relativt stor andel som tillförs. Det ligger mycket inrikespolitik i detta besked. Bensinpriset har gått upp mer än 50 procent senaste året, något som pressar småföretagare, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg.

Energipriserna har stigit efter omvärldens sanktioner mot Ryssland i och med kriget i Ukraina.

– Biden är hårt pressad av den skenande inflationen och det höga bensinpriset. Detta är ett försök att öka utbudet av olja, säger SVT:s korrespondent Stefan Åsberg.

”Use it or loose it”

Under torsdagskvällen, svensk tid, så höll USA:s president Joe Biden en pressträff där han inledde med att han skulle prata om ”kostnaden här hemma för Putins beslut att brutalt invadera en suverän nation”.

Bensinpriset i USA har under året nått rekordnivåer, något som fått Bidens popularitet att dala inför det kommande mellanårsvalet.

– Jag vet hur ont det gör. Precis som många andra så växte jag upp i en familj där bensinpriset var något som diskuterades vid matbordet. En familjs budget till att fylla tanken ska inte påverkas av att en diktator bestämmer sig för att förklara krig, sa Biden.

Presidenten uppmanade också oljeproducerande företag i USA att öka sina produktionsnivåer.

Oljebolag som i dag sitter på outnyttjade brunnar kommer tvingas börja producera eller betala för sin passivitet enligt en ny policy som Biden beskrev som ”use it or loose it”, ungefärligt översatt till ”använd den eller förlora den”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s USA-korrespondent om president Bidens oljebesked som kom under torsdagen. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.