Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvarsminister Pål Jonsson (M) och USA:s försvarsminister Lloyd J. Austin under pressträffen på Muskö. Foto: Fredrik Sandberg/TT

USA:s försvarsminister i Sverige: ”Vi ser fram emot att välkomna er i Nato i sommar”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s försvarsminister Lloyd J Austin är just nu i Sverige där han bland annat besöker militärbasen på Muskö. Under en pressträff var han tydlig med att han förväntade sig att Sverige släpps in i Nato redan före toppmötet i Vilnius i juli.

USA:s försvarsminister Lloyd J Austin höll på onsdagen en pressträff tillsammans med Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M) på militärbasen i Muskö.

– Vi har bland annat pratat om Natomedlemskap och situationen  i Ukraina, sa Pål Jonson på pressträffen.

Om Sveriges medlemsansökan till Nato sa Lloyd J Austin att han hoppas kunna välkomna Sverige som medlem redan före Nato:s toppmöte i Vilnius i juli.

– Vi välkomnade nyligen Finland som Nato:s 31 medlemsstat och vi ser fram emot att även snart välkomna Sverige som den 32:e medlemsstaten. Och för att vara tydlig, vi väntar oss att kunna välkomna Sverige som medlem före Natomötet i julii, säger Lloyd J Austin.

Pål Jonson tackade USA för det stöd Sverige har fått för sin medlemsansökan till Nato.

På en fråga om hur Sverige skyddas tiden fram till medlemskapet säger Lloyd J Austin att Sverige är en viktig partner för både USA och Nato.

– Under de senaste åren har ni haft ett ökat antal militära besök av våra skepp och flygplan och dessa besök kommer vi att fortsätta med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.