Utbildningsminister Anna Ekström säger nej till mer hemundervisning

Publicerad

Bor man i Sverige och har sina barn här ska de gå i den svenska skolan. Det konstaterar utbildningsminister Anna Ekström (S) i en intervju med SVT Nyheter. Hon ser heller inga skäl att göra det möjligt för föräldrar att hemundervisa sina barn.

SVT Nyheter har rapporterat om att det finns en skara föräldrar som är emot skolplikten och kritiska till det svenska skolsystemet. I stället vill de utbilda sina barn utanför den svenska skolan.

Men föräldraledd undervisning strider mot svensk lag, som säger att alla barn som är bosatta i Sverige har skolplikt och ska delta i skolans verksamhet.

Utbildningsminister Anna Ekström har inga planer på att öppna upp för mer hemundervisning.

– Min utgångspunkt är att i Sverige så gäller skollagen och för svenska barn gäller läroplanen och det som står i läroplanen är väldigt viktigt för barn och elever att lära sig för att de ska klara sig bra i livet, säger Ekström.

”Alla barn ska gå i skolan”

För att slippa ha sina barn i den svenska skolan har flera familjer flyttat utomlands de senaste åren, bland annat till Åland. Där har man läroplikt i stället för skolplikt vilket gör det möjligt för föräldrar att undervisa sina barn hemma, om de följer läroplanen.

I en svensk Facebook-grupp, som SVT Nyheter tidigare rapporterat om, finns också föräldrar som överväger eller är på väg att flytta utomlands för att komma undan skolplikten.

– När skollagen skärptes 2010, 2011, då var ju en väldigt viktig orsak att barnens rätt till utbildning, barns rätt till undervisning går före föräldrarnas rätt att bestämma över barns religiösa och filosofiska utveckling och det tycker jag är ett argument som jag ställer upp på, säger Anna Ekström.

Vad säger ni till svenska föräldrar som menar att den svenska skolplikten är för sträng och som vill se en lag som möjliggör hemundervisning i större utsträckning?

– Jag håller inte med om det, och det finns ett väldigt starkt stöd i Sverige för att skolan ska vara för alla barn och att alla barn faktiskt ska gå i skolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer