• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävleborgs län i Gävle kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg. Läs mer

Utbildningsminister Anna Ekström (S). Foto: Maja Suslin/Alexander Olivera/TT

Utbildningsministern: Betygskriterierna ska göras om

Uppdaterad
Publicerad

Kursplanerna för grundskolan, och till viss del även för gymnasiet, behöver revideras och förenklas. Det menar regeringen som tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna vill få till en reform under den nuvarande mandatperioden.
–  Vi har en god grund att stå på när det gäller att få igenom en förändring, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) till DN.

I en artikel i Dagens Nyheter berättar utbildningsminister Anna Ekström (S) att planerna även handlar om att formulera om dagens betygskriterier som många upplever som långa och onödigt krångliga.

– Vi sänker inte kraven, men det ska bli betydligt lättare att förstå vad eleverna behöver kunna för att få ett visst betyg, säger Anna Ekström till tidningen.

En annan viktig del av reformen är att faktakunskaper ska prioriteras för elever i de lägre årskurserna, medan kraven på att kunna analysera ska öka i takt med att eleverna blir äldre, menar Anna Ekström

Hon säger att detta är något som både många lärare och föräldrar pratat med henne om.

En del av januariavtalet

Regeringen är överens med Centerpartiet och Liberalerna om att genomföra den här reformen, menar Ekström.

– Det gör att vi har en god grund att stå på när det gäller att få igenom en förändring. Den finns inskriven i januariavtalet och jag känner mig trygg med att C och L tycker att vi är helt överens, säger Anna Ekström.

Skolverket kommer under 2019 att ta fram ett förslag på reviderade kurs- och ämnesplaner och planen är att de ska kunna träda i kraft hösten 2020 om regeringen godkänner dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer