Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringen utlovar striktare regler för att stänga ute obehöriga från skolans område. Hör utbildningsminister Mats Persson (L) efter SVT:s granskning.

Utbildningsministern: ”Blir bestört”

Publicerad

De skolnära skjutningarna kräver specialinsatser, menar utbildningsminister Mats Persson (L). Nu utlovar regeringen striktare regler för att stänga ute obehöriga från skolans område.

– Ingenting är viktigare än att barn känner sig trygga i skolan, säger Mats Persson.

SVT:s granskning om skjutningar nära skolor har väckt starka reaktioner. Mats Persson (L), nytillträdd utbildningsminister, kallar problemet för ett av de mest prioriterade för den svenska regeringen.

– Det är ett symptom på att samhället gått åt fel håll. Nu är det vår uppgift att ställa det till rätta, säger han.

Stopp för obehöriga på skolorna

För skolans del ska problemen lösas med sociala team, jourskolor och striktare regler för obehöriga. Satsningar som enligt regeringens budgetproposition tros kosta över 800 miljoner fram till 2025.

Det senare förslaget finns redan på plats – men ska förstärkas.

– Reglerna ska vara tydliga, en skola ska kunna stänga ute personer som inte har där att göra. Det kan vara tidigare elever som kommer in på skolan och skapar oro eller sprider våld.

Vill ”varna” kommuner som vill spara

Lärarförbundet har varnat för att den nya budgeten inte täcker upp för de underskott som väntas i skolan framöver. Men utbildningsministern vill ”höja ett varningens finger” till de kommuner som planerar att spara in på resurserna.

– Det är helt fel. Det finns ingen viktigare investering just nu än att satsa på skolan och utbildningen för våra barn.

Hur ska ni se till att de utsatta skolorna får det stöd de behöver?

– Det här är vår högsta prioritet och det finns medel i budgeten avsatt för det. Man kan lita på att de här pengarna finns och att de kommer att användas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.