Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dagens betygssystem som möjliggjort glädjebetyg är inte rättvis säger utbildningsminister Mats Persson (L). Foto: SVT

Ministern om betygssystemet: ”Mycket allvarligt läge”

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett mycket allvarligt läge när rektorer från ett av landets finaste högskolor tappar tilltron till betygssystemet. Det säger Mats Persson (L) efter flera rapporter om fusk och glädjebetyg.

– Det är en varningsklocka för alla, säger utbildningsministern.

Rapporter om glädjebetyg och fusk har lett till att tilltron till betygssystemet gått förlorat. Det säger Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan i Stockholm, i Aktuellt. Gymnasiebetygen har förvanskats till en handelsvara, menar han. Nu överväger skolan att införa inträdesprov för att själva komma till rätta med problemet.

– I förlängningen bygger man ett samhälle där man inte kan lita på den här otroligt viktiga selektionsmekanismen, säger Lars Strannegård.

Även Mats Persson (L), utbildningsminister, beskriver det som ett mycket allvarligt läge.

– Det är en varningsklocka för alla. Vi riskerar att få ett läge där ungdomar kommer in på utbildningar till ingenjör eller sjuksköterska och inte kan tilldogöra sig utbildningen för att man saknar rätt förkunskaper, säger han och tillägger:

– Vi har inte ett rättvist system i dag.

Regeringen ska nu vidta en rad åtgärder för att komma till rätta med problemen, fortsätter Persson. Bland annat kommer nu ett lagstiftningsarbete att inledas som utgår från att betygsättningen inte ska avvika för mycket från de nationella proven.

Se hela inslaget i Aktuellt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.