Rektorerna vid fyra gymnasier i Västsverige kritiseras av Skolinspektionen. Foto: SVT

Kritik mot fyra skolor i Västsverige efter glädjebetyg

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen kritiserar rektorerna vid fyra gymnasieskolor i Västsverige för att göra för lite för att motverka höga betyg. Förutom Fridaskolan i Vänersborg handlar det om två skolor i Göteborg och en på Öckerö. Så här bemöter rektorerna kritiken.

I Västra Götaland har Skolinspektionen granskat rektorerna vid fyra skolor, efter att skolorna under en tid satt högre betyg på eleverna än vad de skrivit på de nationella proven. En av skolorna är NTI-gymnasiet Johanneberg i Göteborg.

”Vi ser nu över hur skolan kan systematisera detta arbete på ett ännu bättre sätt. Lärare har ett stort underlag att bedöma när de sätter betyg. Det finns alltså inget som säger att skolor ska arbeta för att utjämna alla avvikelser, däremot ska man givetvis inte ha omotiverade avvikelser.” skriver skolchefen för NTI-gymnasiet, Erik Isakson, i ett mejl till SVT.

”Kan jobba mer med det här”

Rektorn för Öckerö seglande gymnasieskola säger att de satt in åtgärder som Skolinspektionen efterfrågar.

– Vi har till exempel börjat samverka med en annan gymnasieskola kring betygssättning. Jag har också efterfrågat en skriftlig motivering från lärarna om de satt ett annat betyg än det eleven fick på det nationella provet, säger Stefan Carmesund.

Även Klara teoretiska gymnasium Postgatan i Göteborg har granskats.

– Vi kan absolut jobba mer med det här. Vi jobbar redan idag med sambedömning med ett annat gymnasium (Klara Vallgatan), men vi jobbar vidare för att komma tillrätta med omotiverade avvikelser, säger rektorn Robert Rosendahl.

Magnus Wallin är ansvarig för Fridagymnasiet i Vänersborg

– Vi jobbar hela tiden med detta, men vi får titta ytterligare på det vi gör, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eleven Elliot Nellbro menar att eleverna inte har kunskaperna i långtidsminnet. Rektorn på Fridagymnasiet, Magnus Wallin, håller inte med. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.