Utbildningsminister Anna Ekström (S) presenterar vid en pressträff förslag som ska ge Skolinspektionen större möjligheter att stänga skolor med stora och återkommande brister Foto: Claudio Bresciani/TT

Ministern: Ska bli lättare att stänga skolor med stora brister

Uppdaterad
Publicerad

Enligt ett nytt förslag, som utbildningsministern presenterade på fredagen, får Skolinspektionen större möjlighet att stänga skolor med allvarliga missförhållanden.

– Jag vill komma åt skolorna som år efter år har återkommande brister, säger Anna Ekström (S).

– Utgångspunkten är att skolan är till för eleverna. Att driva skola i Sverige är ett förtroende och det ska man leva upp till, säger Anna Ekström.

Men den lagstiftning som ska säkerställa att det är så har varit otillräcklig enligt ministern.

Tanken är nu att Skolinspektionen kan fatta beslut om att en skola ska åtgärda ett allvarligt missförhållande, men också kunna stänga skolan – även om tidigare brister har åtgärdats.

”Vi har vant oss vid dåliga nyheter”

I dag kan en huvudman, den som driver skolan, rätta till ett missförhållande och sedan återkommande begå allvarliga fel i verksamheten.

– Vi har tyvärr vant oss vid att läsa om skolor på tidningarnas kriminalsidor, att skolor som begår fel och missförhållanden kan fortsätta. Med det här förslaget ska skolor som upprepade gånger misskött sig kunna stängas, säger Anna Ekström.

Förslaget gäller både kommunala skolor och friskolor och innebär att en kommunal skola kan få verksamhetsförbud vilket innebär att skolan stängs. För friskolor kallas det återkallande av godkännande och innebär samma sak.

Hur många skolor det handlar om som hela tiden har upprepade brister kan Anna Ekström inte svara på.

För att en skola ska kunna stängas krävs enligt förslaget tre saker:

• Ett allvarligt missförhållande.

• Att huvudmannen tidigare, inom en tvåårsperiod, har haft allvarliga missförhållanden.

• Huvudmannen ska ha visat bristande vilja eller förmåga att sköta sitt uppdrag.

Lärarnas Riksförbund: ”Ett viktigt signalvärde”

Svante Tideman är vice ordförande för Lärarnas Riksförbund tycker att förslaget är helt rätt väg att gå.

– Nu kommer de skolorna känna att de har ögonen på sig och det är jättepositivt. Jag tror det är ett viktigt signalvärde i det här – att det inte handlar bara om att putsa fasaden.

Att även kommunala skolor ska kunna stängas tycker han hänger ihop med att det ska vara likvärdiga skolor.

– Det ska inte vara någon skillnad, det ska vara samma höga kvalitetskrav på alla skolor, säger Svante Tideman.

Utbildningsdepartementet remitterar förslaget till kommuner, myndigheter och organisationer. En proposition planeras före sommaren 2021 och nya bestämmelser träder i kraft 1 januari 2022.

Se hela sändningen med pressträffen på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.