Whiskeytrenden kanske skapar efterfrågan på tunnbindare. Foto: Scanpix

”Utdöda” yrken kan bli framtidens karriärval

Uppdaterad
Publicerad

Yrken som ”dött ut” kan återuppstå. när efterfrågan på specifika hantverkskunskaper ökar. Men splitvedsjäntorna är troligtvis borta för alltid.   

Sjukgymnast, audionom och cytodiagnostiker, lyfts i dag fram som framtidsjobb i en rapport från akademikerorganisationen Saco. Men om det här är framtidens jobb – vad är det då för yrken som får stryka på foten?

– Det är svårt att svara på, men jag tror inte att det kommer vara så många som jobbar i videobutiker i framtiden säger Maths Isacson, professor i ekonomisk historia på Uppsala universitet och ordförande i rådet för yrkeshistorisk forskning.

Maths Isacson var också med och startade upp Arbetets museum, i Norrköping, där man just nu visar utställning ”Industriland” om Sveriges utveckling till välfärdsstat och industrination under 1930 till 80-tal.

– Det här är en period då yrken blev allt mer specialiserade samtidigt som många tunga, krävande yrken med lång, praktisk utbildning försvann helt. I och med den tekniska förändring som skedde under den här perioden så försvann till exempel revolversvarvare och andra industriyrken av den typen.

Splitvedsjäntorna fick lasta ved

Professorn, som själv fick plocka potatis och rensa ogräs som barn, säger att han är glad över att fysiskt ansträngande jobb som kvinnor och barn fick utföra nu har ersatts av teknik.  

– Förr var det ju många som blev säsongsanställda inom jordbruket. Så fanns tegelbärerskorna på byggena i Stockholm och på sågverken i norr kunde man hitta splitvedsjäntor som lastade mindre ved på båtarna.  

Bland mer avancerade yrken som kanske inte försvunnit utan snarare förändrats nämner professorn gjutare, plåtslagare och bleckplåtslagare.

Kunskapstapp i miljonprogrammen

– Bygget av miljonprogrammen bidrog till att man tappade många hantverksyrken inom byggande och att man inte höll den här typen av yrkeskunskaper uppe. Vi ser ju i dag att det förekommer problem med husbyggnationer för att man kanske inte har den kunskaper och bostadsbeståndet i Sverige, med många äldre hus där man kanske måste lägga om taken, kräver kunskaper från yrkesmänniskor.

– Annat kunnigt folk, som tunnbindare, försvann när vi började importera de varor som förvarades i tunnorna. Men när tillexempel whiskey börjar produceras i Sverige så finns det också en marknad för tunnbindare.

Ytterligare ett exempel på att arbetsmarknaden till viss del är cyklisk är förmännen.

– Denna mellanchef inom industrin var ett tag helt på väg bort till förmån för delat ansvar genom rotation i arbetslagen men kom sedan tillbaka, om än med ny karaktär.

Rädsla kan återkalla portvakten

Ett yrke som fortfarande finns kvar i flera delar av världen men som i Sverige försvann runt 60-talet är portvakten.

– Det  är ett intressant yrke som upprätthöll kontroll och en social kontakt men som ersättes med portkoder och lås. I kontorsbyggnader finns de ju fortfarande kvar och jag tror egentligen inte att de kommer tillbaka till våra bostäder – men om rädslan för våld gör att fler Gated Communitys byggs så kommer nog de rika att skaffa sig portvakter också., säger Maths Isacson.

Professorn lyfter fram ammor och professionella kistbärare som exempel på ”nära relationer-jobb” som har eller är på väg att försvinna.

– Men jag vet inte om det är en utveckling vi kommer få se mer av. Vissa yrken kommer tillbaka och andra gör det inte men barnmorska är ett yrke som jag alltid tror kommer finnas, säger Maths Isacson.

Historiska yrken

Yrken som helt eller till största del avskaffats:

  • Blockmakare
  • Färjkarl
  • Gruvpiga
  • Hallpojke
  • Kalaskokerska
  • Lykttändare
  • Munskänk
  • Polissyster
  • Rustmästare
  • Sumprunkare
  • Rackare
  • Vågmästare

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.