Skyddsvakten sköt varningsskott mot inkräktarna. Foto: Pontus Lundahl/TT

Advokat som stoppats av Migrationsverket fick uppdrag i målet om intrång på Musköbasen

Uppdaterad
Publicerad

Advokaten hade förfalskat dokument för att få fler uppdrag – men avslöjades, stoppades och polisanmäldes av Migrationsverket. I förra veckan beslutade Advokatsamfundet om uteslutning, vilket nu får betydelse i ett av Sveriges mest uppmärksammade rättsfall: säkerhetsmålet om intrång på militärbasen Muskö.

SVT Nyheter kunde i oktober visa hur advokater och andra offentliga biträden kunnat fortsätta jobba i domstolar trots att de stoppats och i praktiken svartlistats av Migrationsverket som bedömt dem som olämpliga efter bland annat brott.

Ett exempel är den advokat som erkänt en rad fall av förfalskade fullmakter. Enligt Migrationsverkets utredning hade advokaten använt sina tidigare anställdas identiteter för att få fler uppdrag.

Härvan rullades upp när de tidigare medarbetarna fått jobb på just Migrationsverket, och advokaten anmäldes till både polisen och Advokatsamfundet. I början av året accepterade advokaten ett så kallat strafföreläggande för sju fall av urkundsförfalskning, och i slutet av förra veckan beslutade Advokatsamfundets disciplinnämnd om uteslutning.

Utsågs att försvara misstänkt inkräktare

Ett meddelande gick genast ut till alla Sveriges domstolar, eftersom den som utesluts från Advokatsamfundet inte längre har rätt att kalla sig advokat. Och uteslutningen får därmed betydelse i ett av Sveriges just mest uppmärksammade rättsfall: intrånget på örlogsbasen Muskö i början av december.

Den nu uteslutna advokaten utsågs den 2 december till försvarare för en av de två utländska medborgare som sitter häktade misstänkta för obehörigt tillträde till skyddsobjekt. Utredningen bedrivs av Säpo under ledning av åklagare Hans-Jörgen Hanström vid riksenheten för säkerhetsmål.

Domstolen har skickat ett föreläggande till försvararen som uppmanas att senast torsdag lämna ett yttrande om uteslutningen.

Advokatsamfundet: Bör vara advokat som försvarar

En offentlig försvarare måste vara advokat, och i sitt meddelande till domstolarna har Advokatsamfundet uttryckt att man önskar att uteslutningen ”genast skall gå i verkställighet”.

SVT Nyheter söker försvararen, som har möjlighet att överklaga uteslutningen till Högsta domstolen, och som tidigare motiverat sitt agerande kring de förfalskade fullmakterna med att processen för en av de asylsökande riskerade att stanna upp vid ett byte av offentligt biträde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.