Sverige pekas ut som världens näst farligaste land för kvinnor: ”Misstolkar statistiken”

Publicerad

Sverige beskrivs som världens näst farligaste land för kvinnor att besöka i en Forbes-artikel som har fått stor spridning på sociala medier. Men rapporten som artikeln baseras på gör en misstolkning av Sveriges våldstatistik, menar Ninni Maria Kristina Carlsson, forskare i könsrelaterat våld.

Sverige ligger näst högst på listan över farliga länder för kvinnliga besökare, före Honduras, El Salvador och Jamaica. Bara Sydafrika är farligare.

Detta skriver Forbes i en artikel som baseras på en rapport från 2021 och som nu har fått stor spridning på sociala medier – även bland ett flertal svenska politiker.

Artikeln och rapporten är dock missvisande, menar Ninni Maria Kristina Carlsson, forskare och universitetslektor i könsrelaterat våld på Göteborgs universitet.  

– Rapporten använder sig av olika länders våldsstatistik, men sammanställningen av sådan statistik skiljer sig väldigt mycket i olika länder.

Även Åsa Witkowski, enhetschef på Nationellt centrum för kvinnofrid, menar att rapporten drar en väldigt onyanserad slutsats. Enligt henne är lagstiftningen i Sverige så pass tydlig att möjligheten och benägenheten att anmäla våld är större än på många andra platser.  

– I Sverige har man en högre anmälningsbenägenhet just för att man har en stark och tydlig lagstiftning sen många år, och en lagstiftning som har förändrats som gör att allt sex som inte frivilligt är kriminellt. Då blir det lättare att anmäla. 

Turister kan känna sig trygga i Sverige  

Hon menar också att kvinnliga resenärer kan känna sig trygga i Sverige. 

– Det våld som kvinnor utsätts för sker i högsta grad i nära relationer, till exempel av en partner eller släkting. Om vi pratar om överfallsvåldtäkt så vet vi att det är en liten andel av de polisanmälda våldtäkterna.  

– Det vanligaste typen av brott är att män utsätter varandra för är våld, tillägger hon.  

Politiska intressen i desinformation

Även ett flertal politiker har spridit Forbes-artikeln.

– Desinformation om att Sverige är världens näst farligaste land för kvinnor motverkar vårt arbete för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, säger Ninni Maria Kristina Carlsson. Hon tycker att fokuset då riktas på andra ställen än där mäns våld sker mot kvinnor.

– Vi ska vara väldigt försiktiga med information och desinformation som kommer i sådana sammanhang där de ofta kan verka i motsatt riktning. Vi måste fråga oss, vem tjänar på sådan desinformation och vad kan det ha för konsekvenser. Vi har ett krig som upptar alla medier. Att beskriva Sverige som farligt är inte konstruktivt.

Se hur spridningen av artikeln i sociala medier gått till i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.