Foto: TT

Utländsk turism i Sverige fortsätter gå uppåt

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler utländska turister väljer Sverige. Men trots fortsatt tillväxt halkar Sverige efter de nordiska grannarna.
– Det är ett viktigt och prioriterat arbete att få den utländska turismen att öka mer, säger Kristina Ösund, tillförordnad vd på Visit Sweden.

Förra året uppgick antalet utländska övernattningar i Sverige till 13,9 miljoner, enligt färsk statistik från Eurostat. Det innebär en ökning med 3,1 procent jämfört med 2015. Siffrorna är inte kompletta utan bygger på en statistisk prognos, men trenden är tydlig.

– Det är väldigt roligt att se att det fortsätter att öka i en tid där vi har sett en ökning ända sedan 2008, säger Ösund.

Efter grannarna

Men trots tillväxt i sektorn halkar Sverige efter grannar som Danmark, Norge och Island. Bland de nordiska länderna stod Island för den absolut största tillväxten med en ökning på 18,5 procent. Även i Norge ökar antalet utländska övernattningar stort, under 2016 gick siffran upp med 11,4 procent jämfört med året före.

Kristina Ösund vill dock inte se det som ett problem för den svenska turistnäringen.

– I absoluta tal ligger vi före de andra länderna i Norden. Om intresset för Norden och Skandinavien ökar kommer det alla länder till del, säger hon.

Jens Heed är analyschef på Tillväxtverket, den myndighet som administrerar den officiella statistiken över svensk turism. Eftersom Eurostats siffror är preliminära anser han att man måste ta dem med en nypa salt. Men skulle de visa sig stämma kan de peka på ett problem för svensk turistnäring.

– Om siffran stämmer så är den lägre än vad man borde kunna vänta sig om man ser till ökningen 2015, säger han, och refererar till Tillväxtverkets rapport från förra året, där det framgår att den utländska turismen ökade med 10,4 procent 2015.

Låg andel utländskt

Sverige utmärker sig inte bara genom att ha fler turister än grannländerna. Här finns även en större andel inhemska övernattningar. Bara 25 procent av de totala övernattningarna utgörs av besökare från andra länder, vilket kan jämföras med 36 procent för Danmark, 30 för Norge eller 28 för Finland.

– Här finns en potential som vi tror gör att siffrorna kan öka ännu mer. Det är ett viktigt och prioriterat arbete att få den utländska turismen att öka mer. 2015 stod den för exportintäkter på 113 miljarder kronor, säger Kristina Ösund.

Land – antal utrikes övernattningar –ökning i procent

Sverige – 13,9 miljoner –3,1

Danmark – 11,6 miljoner – 4,6

Norge – 9,8 miljoner – 11,4

Finland – 5,6 miljoner – 1,9

Island – 6,8 miljoner – 18,5

Källa: Eurostat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.