Hör Ida förklara problemen med att söka uppehållstillstånd i Sverige som utlandssvensk. Foto: SVT, Susanne Lindholm/TT

Utlandssvenskar: Vi faller mellan stolarna hos Migrationsverket

Uppdaterad
Publicerad

Utlandssvenskar är den största invandrande gruppen i Sverige. Ändå finns inga särskilda rutiner hos Migrationsverket för hur de ska hanteras. När Ida ville flytta hem med sin familj kunde hon inte skicka in en ansökan på hemsidan – eftersom hennes barn var svenska medborgare.

– När jag ringde dem sa de att det var ett tekniskt fel, säger Ida till SVT Nyheter.

På Migrationsverkets hemsida finns det ingen information som specifikt riktar sig till de 11 000 utlandssvenskar som varje år flyttar hem.

– De flesta förstår inte vad det här innebär för oss, säger Karin, som precis har flyttat hem med sin familj.

– Det finns ingen information. Vi fick använda oss av Facebook-grupper med utlandssvenskar, säger hon.

Svårare ansöka online

Men utlandssvenskar menar att det inte bara är informationen som brister – det är också svårare för familjer att göra en ansökan, något som Ida från Kalmar fick erfara.

Ett sätt att ansöka om uppehållstillstånd är att göra det som anhörig, med koppling till partner eller egna barn. Men när Ida och hennes amerikanska man fyllde i ansökan på Migrationsverkets hemsida så märkte de något konstigt. I den rutan där de skulle välja var deras barn kom ifrån fanns inte Sverige med som alternativ.

– Migrationsverket sa att det var ett tekniskt fel och bad mig ringa supporten. Sen blev jag bortkopplad, säger Ida.

Hann inte med Sverige

När SVT ringer Migrationsverket uppger de olika anledningar. Först säger de att på grund av smala utvecklingsresurser så har de inte hunnit inkludera Sverige – trots att webbtjänsten har funnits i flera år:

– När webbtjänsten först lanserades skulle vi satsa på de större fallen – de andra skulle vi ta senare. Men senare hände aldrig. Vi håller på att utveckla det nu, säger Anders Weström, processledare på myndigheten.

Vid ett senare samtal menar Migrationsverket att det är ett medvetet val att inte inkludera Sverige eftersom väldigt få personer skulle få en sådan ansökan beviljad.

– Vi prövar främst om den utländska föräldern kan få uppehållstillstånd via sin svenska partner, inte via barnet. Det är huvudregeln, säger Annica Dahlqvist, presskommunikatör.

Är det ändå inte märkligt att Sverige saknas från listan, när alla andra länder är med?

– Vi jobbar på att alla möjliga alternativ ska finnas.

Ida har nu skickat in sin ansökan i pappersform, eftersom det är det enda sättet för att kunna fylla i rätt information. Hennes man får bo kvar utomlands tills beslutet kommer:

– De sa till mig att jag är ett väldigt speciellt fall. Men det är jag väl inte?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.