Utpekad fick inga frågor om terror

Uppdaterad
Publicerad
När den sedermera rentvådde 22-åringen i november förra året förhördes av Säkerhetspolisen, misstänkt för att ha förberett terrordåd i Sverige, fick han inga frågor om något attentat.

Det framgår i tidigare hemliga handlingar ur den nedlagda förundersökningen som Svenska Dagbladet har tagit del av.

I stället ska 22-åringen bland annat ha fått frågor om vem som hade tagit den bild som publicerades i samband med efterlysningen och om hans sexuella läggning. Han fick heller aldrig veta vad som låg bakom misstankarna mot honom.

– Jag trodde att Sverige skulle vara ett säkert och rättvist land, men jag hade fel, säger han till SvD.

Hans advokat Thomas Olsson är kritisk.

– Om man inte får veta vad man är misstänkt för, hur ska man då kunna försvara sig? säger han.

”Internationell samverkan”

Redan dagen efter den dramatiska polisinsatsen i Boliden uppgav flera källor för TT att uppgifterna som ledde till mannens gripande kom från utländska säkerhetstjänster. Det ser ut att bekräftas i de handlingar som SvD har tagit del av, där det framgår att informationen kom från utlandet, via ”Säkerhetspolisens internationella samverkan”.

Hans Ihrman, vice chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, vill inte bemöta kritiken.

– Jag kan inte kommentera det här, för då berättar jag om våra tillvägagångssätt och de kanaler som används, säger han till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höjt terrorhot i Sverige

Mer i ämnet