Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Christian Karlsson förklara varför han och hans bror lämnat in en begäran till regeringen om ersättning ex gratia. Foto: Ulrica Olsson/SVT, Anders Wiklund/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Utpekade bröder begär ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Som barn beskylldes de för att ha dödat fyraårige Kevin i Arvika. Tjugo år senare friades bröderna från misstankarna efter avslöjanden om allvarliga brister i polisutredningen. Nu begär bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén att regeringen av nåd ska betala dem ersättning för deras lidande.

– Det finns ingen pengasumma som kan ta tillbaka 20 år men vi vill att de ska ta sitt ansvar, säger Christian Karlsson till SVT.

Efter att bröderna 2018 friades från misstankarna begärde de skadestånd på tio miljoner kronor vardera. Men det blev nej från Justitiekanslern (JK), eftersom det gått för lång tid.

Alternativen för bröderna har varit att antingen begära att regeringen av nåd, ex gratia, ska betala dem ersättning, eller att stämma staten. Nu rapporterar TT att bröderna och deras ombud under fredagen lämnat in en begäran till regeringen om ersättning ex gratia.

– Vi vill att någon står till svars och vi fick avslag från JK, och då är det här nästa steg, säger Christian Karlsson till SVT.

– Det känns som att det är sista milstolpen, sen kan man börja leva som vanligt och försöka fokusera på framtiden. Förhoppningsvis går det bra, säger han.

”Lidit oerhört”

– Både under polisutredningen och efteråt har bröderna lidit oerhört över de felaktiga handlingarna och felaktiga utpekandet av dem som ansvariga för Kevins död, säger Christian Karlssons ombud Alparslan Tügel till TT och fortsätter:

– Justitiekanslern säger att det är försent att inkomma med ett skadestånd tjugo år senare, eftersom det preskriberas redan efter tio år. Men då ska man komma ihåg att detta uppdagades först efter att preskriptionstiden har löpt ut, så bröderna har inte haft någon som helst möjlighet att kunna begära skadestånd under tiden de hade rätt att göra det enligt lagen, säger Alparslan Tügel.

Pekades ut felaktigt

I augusti 1998 förlorade den fyraårige pojken Kevin sitt liv. Bröderna pekades ut som ansvariga för Kevins död, utan rättslig prövning av deras skuld.

Tjugo år senare beslutade chefsåklagare Niclas Wargren att avskriva bröderna från ärendet. Efter granskningar i SVT och DN som visat på stora brister i utredningen från 1998 hade förundersökningen öppnats på nytt. Den nya utredningen kom fram till att det inte finns några bevis för att pojkarna var inblandade eller ens närvarade när dödsfallet inträffade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Kevin

Mer i ämnet