Jan Francke menar att beslutet försvårar för regeringen att motivera statens spelmonopol med hänvisning till att man tar ett socialt ansvar.
-Alla signaler från EU-kommissionen tyder på att man kommer att driva frågan till EG-domstolen, säger han.
Francke är också kritisk mot att hans utredning inte får mer tid; den hinner nu inte utforma ett lagförslag.
Nästan ett och ett halvt års utredande är därmed över, men man kommer knappast närmare några beslut eller nya lagar.
-Vi överlämnar vår utredning under julhelgen. Det har berättats för mig att de lösa ändar vi lämnar efter oss kommer att bli föremål för en ny utredning inom finansdepartementet, säger Francke.
Svenska Spels vd Jesper Kärrbrink försvarar beslutet. Bolaget är inte ute efter att öka svenskens spelande och monopolet kan därför försvaras, menar han.
-Vi ska inte öka omsättningen, vår utmaning är att behålla den på den här nivån. Då måste vi ha rätt att utveckla nya spel, för att hänga med utvecklingen och att marknadsföra dem, säger han.
Staten kontrollerar spelmarknaden
I Sverige kontrolleras spelmarknaden helt av staten. Några hörnpelare:
- Tillstånd och kontroll av Lotteriinspektionen krävs i princip för alla spel.
- Privata vinstintressen är bannlysta. Intäkterna ska gå till allmännyttiga ändamål som till exempel idrottsrörelsernas ungdomsverksamhet.
- Internationella spelbolag prövar via rättsprocesser den svenska lagstiftningen, bl.a. främjandeförbudet som gör det olagligt att publicera annonser för utländska spelbolag.
- Den tekniska utvecklingen gör spelen nationslösa. Lotteriutredningen har i uppdrag är att föreslå lagtexter som följer utvecklingen och internationaliseringen. Syftet är också att stärka inhemska bolags konkurrenskraft och att se till att målen för spelpolitiken håller också i framtiden.
- EU-kommissionen utreder en möjlig stämning av Sverige för att monopolet strider mot EG-lagstiftningen.
Källa: TT