Regeringens utredare vill slopa körkort som id-handling. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer / Isabell Höjman / TT

Utredare: Slopa körkort som id-handling

Uppdaterad
Publicerad

Körkort ska slopas som id-handling – och polisen ska framöver utfärda id-kort, föreslår regeringens utredare.

Tanken är att det ska hjälpa polisen att hålla jämna steg med bedragarna och förhindra id-bedrägerier.

”Bedrägerier som begås med användning av falska eller stulna id-handlingar är ett växande problem. Med de här förslagen från utredningen tar staten kontrollen över svenska identitetshandlingar”, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) i ett pressmeddelande.

Det nya id-kortet ska införas 2022 och ersätta de 13 olika varianter som i dag utfärdas av olika aktörer. Körkorten duger inte eftersom de inte är tillräckligt säkra, enligt regeringens id-kortsutredning.

Kort giltighetstid

Framtidens statliga id-kort ska ha ansiktsbild och fingeravtryck. Endast det och pass ska godtas som fysiska identitetshandlingar i de situationer som kräver en säker identifiering.

Dessutom ska giltighetstiden vara kort, anser utredaren. En människa förändras mycket på fem år.

Kopplas till e-legitimation

Id-korten ska kunna kopplas till en statlig e-legitimation. För att få denna måste man göra ett personligt besök första gången.

Framtidens id-kort ska kunna utfärdas så att det går att använda för resor utanför Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.