Visa alla (2)
Visa alla (2)

Utredare vill ha ny lag om flyktingmottagning

Uppdaterad
Publicerad

Alla kommuner måste enligt lag ha beredskap för att ta emot flyktingar. I dag faller ansvaret för flyktingmottagandet alltför ojämnt mellan kommunerna, anser Gunnar Hedberg (M) och Lars Stjernkvist (S), som på regeringens uppdrag ska samordna flyktingmottagandet.

I dag finns ungefär 12.000 personer med uppehållstillstånd och rätt att stanna i Sverige, som inte hittat en kommun som är beredd att ta emot dem.

– Vi har träffat företrädare från 250 kommuner och vi har inte mött en enda kommun som är negativ till flyktingmottagning. Problemet är oftast att det inte finns lediga bostäder. Även i Västerbotten säger kommunen att det råder bostadsbrist. I grunden har kommunerna en allt mer positiv inställningar till flyktingmottagande, säger Lars Stjernkvist (S).

För att få ett bättre mottagande föreslår samordnarna att Migrationsverket ska ha en större grundorganisation av asylboenden. Då undviks problem med dyra och dåliga akutlösningar och boendena kan förläggas mer strategiskt.

– Det är viktigt att asylboenden placeras där det finns goda förutsättningar att komma in i samhälls- och arbetslivet, säger Gunnar Hedberg (M).

Ny lag

I dag har Migrationsverket, på grund av bland annat upphandlingsregler, svårt att planera långsiktigt och att ha en bra dialog med kommunerna, menar samordnarna, som tycker att kommuner och Migrationsverket måste ha ett långsiktigt samarbete, där de gemensamt planerar och driver boenden för asylsökande. I lagen bör det införas en skyldighet för kommuner att ha en beredskap för att vid behov ta emot flyktingar, menar samordnarna.

Han och Lars Stjernkvist (S) menar också att enklare och mindre permanenta boende kan vara en lösning. Dessutom en utökad kollektivtrafik, så att lediga bostäder på landet kan bosättas. De föreslår även en förändrad ersättning till kommuner.

Ullenhag vill inte tvinga

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) är försiktigt positiv till samordnarnas förslag.

– Det är viktigt att det inte blir en dragkamp mellan kommuner och staten. Att kommunerna säger att de får för lite pengar och att staten säger att de ger tillräckligt. Det gäller att vi är lyhörda och lyssnar till kommunerna. Jag tror inte vi ska tvinga dem att ta emot flyktingar. Att däremot att ha en beredskap för att ta emot flyktingar är ett förslag jag vill titta närmare på. Det är en typ av piska, men lite mjukare, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP), som närvarade vid presskonferensen tillsammans med samordnarna.

I augusti kommer de att vara helt klara med sina slutsatser.

– När man pratar om flyktingmottagande är det många som bara har förmågan att se problemen, men för många flyktingar går det väldigt bra. Därför är det viktigt att vi har uppföljningar och statistik som beskriver utvecklingen på rätt sätt, säger Stjernkvist.

  • I april fanns 12 000 personer med uppehållstillstånd som inte hade fått en kommunplats eller hittat eget boende.
  • Andelen personer med uppehållstillstånd som behöver hjälp med att hitta en kommunplats har ökat kraftigt.
  • Av samtliga personer som fått uppehållstillstånd och tagits emot i en kommun mellan januari och april i år har 20 procent anvisats en plats.
  • Cirka 59 procent har ordnat boende på egen hand.
  • Övriga 20 procent är anhöriga som fått uppehållstillstånd på anknytning och själv tar sig till den kommun där anknytningspersonen finns.
  • Under året krävs beredskap hos kommunerna för att ta emot 55 200 nyanlända, varav cirka en fjärdedel via anvisning.

Källa: Arbetsmarknadsdepartementet (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer