Utrikesminister Margot Wallström (S). Foto: TT

Efter FN-avslöjande: Margot Wallström kallas till utrikesutskottet

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström kallas till utrikesutskottet efter uppgifter om att utrikesdepartementet undanhållit information om arbetet med kampanjen till FN:s säkerhetsråd, rapporterar Dagens Nyheter.
Hon är dock inte skyldig att närvara.

I juni förra året fick Sverige en plats i FN:s säkerhetsråd. Enligt en granskning som Dagens Nyheter gjort har utrikesdepartementet undanhållit 900 sidor med information om regeringens kampanj för att ge Sverige platsen.

Det ska ha skett genom att upprätta ett parallellt datasystem i regeringskansliets intranät, vilket gjorde det möjligt att klassa handlingarna som arbetsmaterial så att de inte registrerades som offentliga handlingar som kan begäras ut för granskning.

UD förnekar att man medvetet undanhållit information, utan hävdar att man brustit i att följa sina rutiner.

Kallas till utrikesutskottet

På måndagen anmälde Moderaterna Margot Wallström till konstitutionsutskottet och nu kallas hon även till riksdagens utrikesutskott, sedan Liberalernas Birgitta Ohlsson väckt frågan på tisdagens sammanträde.

 – Det var ett enigt utskott som ställdes sig bakom Liberalernas förslag, samtliga åtta partier var för. Det visar att man inser att det är allvarligt, säger Birgitta Ohlsson till Dagens Nyheter.

Margot Wallström är emellertid inte skyldig att komma till utskottet.

Utrikesministern välkomnar granskning

– Utrikesministern välkomnar detta och kommer gärna till utrikesutskottet för att berätta om diarieföringen. Utskottet har haft full insyn i kandidaturen i den granskning som färdigställdes i våras, men om det finns önskemål om något mer så ska vi självklart tillgodose det, meddelar hennes pressekreterare Erik Wirkensjö till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer