Sveriges utrikesminister Ann Linde vill att riksdagen ska rösta för att Sverige ska verka för ett vapenembargo mot Turkiet (S). Foto: Erik Abel/TT

Utrikesministern vill stoppa vapen till Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Ann Linde (S) kommer att be om riksdagens stöd för att begära ett europeiskt vapenembargo mot Turkiet när EU:s utrikesministrar samlas på måndag.

– Då blir det inte möjligt att exportera vapen till Turkiet, säger hon i Aktuellt.

Sverige menar liksom bland annat Tyskland och Frankrike att Turkiets militära offensiv i norra Syrien är ett brott mot folkrätten. Ann Linde tror att ett hårt tryck mot Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kan ge resultat.

– Han utsätts för ett starkt tryck från länder över hela världen. I dag har FN:s säkerhetsråd haft ett särskilt möte, EU tog ett skarpt utlåtande omedelbart när detta hände, säger Ann Linde.

Turkiets offensiv i Syrien

”Är orolig”

Offensiven i norra Syrien kan betyda att de 11 000 IS-terrorister som sitter frihetsberövade kan komma att släppas.

– Jag är orolig för det och jag tycker att man borde vara tacksam mot de kurdiska styrkorna som har kämpat mot IS och hur de håller väldigt många i fångläger. Om de måste kämpa mot de turkiska styrkorna då finns risken att de överger lägren och att IS-personerna blir fria. De kan då ta upp kampen igen och planera att utföra terrordåd, säger Ann Linde.

Erdogan hotar EU

Samtidigt hotar Turkiets president EU om unionen skulle stämpla offensiven som en ockupation.

– Då öppnar vi bara portarna och skickar 3,6 miljoner flyktingar till er, sa Erdogan i dag.

Ann Linde menar att Erdogan kommit med liknande hot tidigare.

– Faktum är att både EU och Turkiet har sett att det är det bästa sättet att ta hand om flyktingar. Det har varit tomma hot tidigare, men jag tror att Erdogan vill hålla kvar vid avtalet med EU för det har visat sig fungera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turkiets offensiv i Syrien

Mer i ämnet