Omkring 300 personer samlades på Möllevångstorget för att protestera mot Turkiets offensiv i norra Syrien. Foto: Nellie Erberth/SVT

Hundratals Malmöbor demonstrerade mot Turkiets offensiv i Syrien

Publicerad

Mellan 300 och 350 personer samlades under kvällen på Möllevångstorget i Malmö för att protestera mot Turkiets offensiv i norra Syrien. Liknande manifestationer hålls enligt organisatörerna i hela Sverige och flera andra länder.

Demonstranterna krävde att internationellt stöd och export av militär teknologi till Turkiet skulle stoppas omedelbart.

17 olika organisationer slöt upp bakom manifestationen i Malmö och representanter från organisationerna turades om att hålla tal, ackompanjerade av mängder av åhörare med flaggor och plakat.

Manifestationen hade en väl tilltagen polisbevakning men stämningen på plats var lugn enligt SVT:s reporter på plats.

Reaktion mot Turkiets offensiv

Bakgrunden är att Turkiet har inlett en militäroffensiv mot kurdisk milis i nordöstra Syrien. Turkiet uppger att huvudmotivet är att bekämpa terrorrörelsen IS.

Den turkiska offensiven sker tillsammans med den turkiskstödda rebellalliansen Fria syriska armén, skriver Fahrettin Altun, kommunikationschef vid presidentkansliet i en artikel i The Washington Post.

Kurderna befarar att syftet är att etniskt rensa de kurddominerade områdena i nordost. I måndags meddelade president Donald Trump att USA drar tillbaka sina soldater från området.

Norskt och finskt vapenstopp

Både Norge och Finland har valt att stoppa sin vapenexport till Turkiet sedan offensiven startade. Enligt Sveriges Radio kräver fem av åtta svenska riksdagspartier att även Sverige stoppar sin export.

På torsdagskvällen gick även utrikesminister Ann Linde (S) ut med att hon vill ha ett vapenembargo mot Turkiet, till följd av anfallen mot de kurdiskkontrollerade områdena i nordöstra Syrien.

– Med anledning av det här kommer jag imorgon att be riksdagen om stöd för att verka för att EU inför sanktioner mot Turkiet i form av ett vapenembargo, det vill säga ett förbud att exportera vapen till Turkiet, säger Ann Linde till Ekot i Sveriges Radio.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer