”Det är inte roligt. Vi gör samma jobb, men får hälften betalt”, säger Emil Jansson, en av alla lantbrukare i Sverige som har det tufft just nu. Foto: Johan Nilsson, TT/SVT

Efter extremtorkan – nu får bönder krishjälp av Lantmännen

Uppdaterad
Publicerad

Värmen och torkan har slagit hårt mot landets bönder. Som en hjälp på traven presenterar nu Lantmännen ett åtgärdspaket till sina medlemmar på 220 miljoner kronor.

Emil Jansson är en av alla lantbrukare i Sverige som har det tufft just nu. Han driver Snåttsta gård i Vallentuna tillsammans med sin familj. Han räknar bara med att få ut hälften av den förväntade skörden i år.

– Det är inte roligt. Vi gör samma jobb, men får hälften betalt, säger han.

Nytt krispaket

Som en av 25 000 lantbrukare i kooperativet Lantmännen välkomnar han det krispaket som presenteras idag på 220 miljoner kronor.

Normalt sett skulle återbäringen ha betalats ut i maj nästa år efter avslutat kalenderår, men nu kommer en extra återbäring att betalas ut till medlemmarna i september. Den kommer att ligga på två procent av den handel den enskilde lantbrukaren har bedrivit med företaget under årets första åtta månader.

I paketet ingår även en rabatt på två procent för resten av året. Lantmännen tar även bort avgiften på 10 öre per kilo som normalt betalas av lantbrukarna vid återköp av spannmålskontrakt.

Emil Jansson räknar bara med att få tillbaka några tusenlappar. Trots det är han ändå nöjd med Lantmännens initiativ.

– Det kan inte rädda det stora skördebortfallet – det vet Lantmännen också. Men allt ekonomiskt stöd är välkommet ett sådant här år, säger han.

”Inte omöjligt”

Per Lindahl är styrelseordförande i Lantmännen och han menar att Lantmännen måste vara måna om ekonomin så att de kan fortsätta att vara ett stabilt och långsiktigt växande företag. Han utesluter dock inte att det kan komma fler utbetalningar framöver, när all skörd är avslutad och man ser hur stora konsekvenserna har blivit för medlemmarna.

– Jag kan inte lova att det blir mer, men det är inte heller omöjligt, säger han.

Han framhåller också att pengarna kan ha ett symboliskt värde för medlemmarna.

– 2018 var ett skitår. Men kanske kan det här hjälpa medlemmarna att gå in med ny kraft inför 2019. Man ska inte underskatta hur viktigt det är med positiva signaler i ett sådant här läge, säger Per Lindahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.