Under de gångna åren har SVT också berättat om flera telefonbolag som sålt företagsabonnemang till äldre som egentligen inte är företagare annat än på pappret. Foto: TT

Utsatta småföretagare ska skyddas mot teleskojare

Publicerad

Rader av egenföretagare har blivit lurade av oseriösa telefonföretag. Nu inför telekombranschen nya regler, som ska ge de mest utsatta företagarna ett betydligt bättre skydd.

– Enskilda firmor ska få ångerrätt på samma sätt som konsumenter, säger Mattias Grafström, vd för telefonoperatörernas branschorganisation Telekområdgivarna.

En företagare har i dag sämre skydd än en konsument när man tecknar avtal över telefon. Framför allt saknar man ångerrätt, vilket utnyttjats av en rad telefonbolag som bundit upp äldre småföretagare på långa abonnemang – som de inte kunnat komma loss från utan att betala för återstående bindningstid.

LÄS MER: Rekordmånga klagomål mot nytt telefonbolag

Under de gångna åren har SVT Nyheter också berättat om flera telefonbolag som sålt företagsabonnemang till äldre som egentligen inte är företagare annat än på pappret – de äger skog eller har en firma som i praktiken är vilande.

LÄS MER: Demenssjuka Eivor, 81, blev ”företag”

Gäller inte alla

Telekområdgivarna tror att de nya reglerna – där telefonförsäljarna också måste informera om ångerrätten – kommer att få stor betydelse för den mest utsatta gruppen.

Men samtidigt kommer reglerna inte att gälla för andra småföretag, till exempel aktiebolag.

LÄS MER: 4one vägrar släppa svårt cancersjuk

– Jag tycker egentligen att de också borde skyddas, men det är en svår gränsdragning. Aktiebolag kan vara väldigt stora, och det skulle bli orimligt att ge till exempel Ericsson ångerrätt, säger Mattias Grafström.

Den nya ångerrätten gäller alltså bara telekombranschens försäljning, inte telefonförsäljning av andra varor och tjänster. Men Telekområdgivarna uppmanar nu andra branscher att följa efter deras exempel.

LÄS MER: Efter SVT:s avslöjande: Telia och Telenor stoppar Dialects telefonförsäljning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.