Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför ökar Ebba Busch mest i förtroende av alla partiledare och vad kan det få för betydelse inför valet? Hör Mats Knutsons analys i videon. Foto: SVT/TT

”Uttalandena efter upploppen stärkte Ebba Busch (KD)”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ebba Busch (KD) är den partiledare som ökar mest i Novus förtroendebarometer. En trolig förklaring är hennes uppmärksammade uttalanden efter upploppen under påskhelgen.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Den senaste tiden är det framför allt två frågeområden som dominerat den svenska samhällsdebatten. Det ena är kopplat till kriget i Ukraina och den säkerhetspolitiska debatt som tagit fart i Sverige. Det andra rör integrationspolitiken och har fått ny aktualitet efter upploppen under påskhelgen.

Dessa två frågeområden påverkar sannolikt opinionen mest just nu och även förtroendet för enskilda partiledare. Statsminister Magdalena Andersson (S) hamnar, inte oväntat, i topp i Novus senaste förtroendebarometer. Av de tillfrågade uppger 57 procent att de har förtroende för henne. Det är en hög siffra för en svensk statsminister. En viktig förklaring till det starka stödet är regeringens hantering av den säkerhetspolitiska krisen. Uppgången för Magdalena Andersson skedde framför allt tidigare i våras och nu tycks denna uppgång ha stannat av.

Ökat förtroende för högeroppositionen

I stället ökar förtroendet mest för högeroppositionens partiledare. Samtliga fyra partiledare visar statistiskt säkra förtroendeuppgångar, vilket i huvudsak lär bero på den integrationsdebatt som tog fart efter upploppen under påskhelgen.

Ulf Kristerssons (M) ökning (+5) har troligen flera bottnar. Han har framträtt som en viktig part i diskussionen om svensk säkerhetspolitik och Sveriges vägval i Nato-frågan. Två framträdanden med statsministern har understrukit detta i väljarnas ögon. Samtidigt kan Kristersson ha gynnats av debatten kring påskupploppen.

Men mest ökar förtroendet för Ebba Busch (KD) (+7). En förklaring är troligen hennes uppmärksammade uttalanden efter upploppen. Ingen annan svensk politiker gick så långt i hårda omdömen som Ebba Busch. ”Varför har vi inte 100 skadade islamister, 100 skadade kriminella, 100 skadade upprorsmakare”, sade hon i Ekots lördagsintervju den 23 april.

Uttalandena utlöste en våg av kritik och fick omfattande medial uppmärksamhet. Sannolikt var detta också ett av syftena med det tuffa språkbruket. När det sedan visade sig att Ekot i arabiska sändningar översatt ordet ”islamist” till ”muslim” tog debatten ny fart.

Buschs position stärkt bland högerväljarna

Allt detta har uppenbart varit en fördel för Ebba Busch. Utifrån Novus förtroendebarometer kan man dra slutsatsen att hon har stärkt sin position bland högerväljarna. I undersökningen syns att inte bara KD-väljare utan även M- och SD-väljare har ett mycket stort förtroende för henne.

I förlängningen kan detta gynna KD. Genom en mer konfrontativ ton hoppas Ebba Busch kunna locka väljare från framför allt M och SD. Att locka väljare över blockgränsen är dock en helt annan sak. Där är förtroendet för henne fortsatt lågt.

Strategin kan alltså bättra på KD:s valresultat, men lär inte betyda särskilt mycket för kampen om regeringsmakten. För det krävs väljarövergångar över blockgränsen. Också SD-ledaren Jimmie Åkesson ökar i förtroende och hamnar strax efter Ebba Busch i den här mätningen. För Liberalernas nya partiledare Johan Pehrson är Novus-undersökningen något av en lättnad. Han är visserligen kvar i bottenskiktet men kan glädjas åt en signifikant uppgång (+4) och har därmed Miljöpartiets båda språkrör bakom sig.

Förtroendet för övriga partiledare uppvisar inga statistiskt säkra förändringar.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.