Utvisad svensk-egyptier svårt märkt av tortyr

Publicerad

Den man som 2001 utvisades från Sverige till Egypten med hjälp av CIA är svårt märkt av den tortyr han utsatts för i Egypten. I Sverige har ännu ingen ställts till ansvar för den behandling mannen varit med om. I Italien, däremot, avgjordes för några månader sedan ett liknande fall med resultat att 23 CIA-agenter dömdes i sin frånvaro.

Agenterna dömdes för att ha kidnappat Abu Omar al-Masri och Aktuellts Mellanösternkorrespondent fick ett exklusivt möte med honom i Kairo.
-Min kropp har läkt efter den fysiska tortyren men den psykiska tortyren är kvar, berättar Abu Omar al-Masri.

Han är en av kanske tusentals fångar som har åkt med det som kallas CIA:s ”tortyrtaxi” och han är en av få som faktiskt kan vittna om upplevelsen.

-De tvingade mig att stå upp och började riva sönder mina kläder. De klippte sönder allt och jag var naken. Helt naken.

Torterad på alla möjliga sätt
Abu Omar kidnappades i Milano där han bodde 2003. Han greps och kastades in i en minibuss och senare in i ett flygplan. ”Tortyrtaxi” kallas de flygplan, som i amerikansk regi, flög från västländer till olika diktaturer i Mellanöstern där fångar kan förhöras under tortyr och där fångar kan hållas fängslade på obestämd tid. USA samarbetade med flera europeiska länder, däribland Sverige.

Abu Omar fördes på det här sättet till Egypten där han hamnade hos den egyptiska säkerhetspolisen som torterade honom.

-Jag fick hänga i järndörrar med korsfästa armar och ben. Och elstötar på det. De visade prov på precis alla tortyrmetoder, berättar han.

Fullständigt krossad
Efter ett tag flyttades han till ett annat fängelse och där träffade han Ahmad Agiza, en av de två män som 2001 flögs ut från Sverige av amerikanska agenter och i ett amerikanskt plan. Svenska regeringen hävdade att man fått garantier från den egyptiska regeringen att männen inte skulle utsättas för tortyr.

-Ahmad Agiza är fullständigt krossad idag. Han påminner knappt om en människa. Han torterades hårt i Egypten, säger Abu Omar al-Masri.

Enligt Abu Omar var den enda hjälpen som Agiza fick från svenska myndigheter att hans straff sänktes från 25 år till 15 år. Abu Omar släpptes på fri fot 2007 utan åtal och utan att få veta vad han misstänkts för. I Italien valde en åklagare att åtala flera CIA-agenter för kidnappningen av Abu Omar. Rättegången genomfördes trots att USA vägrade att utlämna agenterna. 23 agenter fälldes för att ha genomfört kidnappningen.

– Domen gav mig en enorm moralisk styrka. Det är en klen tröst som är långt ifrån tillräcklig. Det som hänt mig är ristat i mitt hjärta till sista dagen av mitt liv, avslutar han.

Lena Pettersson
Kristina Kappelin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer