Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt talar lunder politikerveckan på Spånga IP i Järva. Foto: TT

V:s förslag i Järva: ”Vänsterhyror” ska sänka kostnaderna

Uppdaterad
Publicerad

Med en ny modell för ”vänsterhyror” vill Vänsterpartiet sänka nivån på hyror för nybyggda hyresrätter. Förslaget kom inför partiledaren Jonas Sjöstedts tal på Järvaveckan.

– Det här är saker vi måste prata som, som avgör hur människors liv och tillvaro handlar om. Det är faktiskt det här som valet den 9 september handlar om, säger han.

Enligt Vänsterpartier så skulle partiets nya modell ”vänsterhyror” sänka hyror på nybyggda hyresrätter med 30 procent.

– Våra hyressänkningar skulle innebära att en vanlig barnfamilj som flyttar in i en trea skulle betala ungefär 3000 kronor mindre i hyra varje månad, säger Sjöstedt vid talet.

– Det är så man skapar en bostadspolitik även för den som har låga och normala inkomster. Det är så man bygger ett samhälle som håller samman.

Förslaget bygger på att de kommunala bostadsbolagen skulle räkna på ett annat sätt kring de räntor som styr hyressättningen, skriver Vänsterpartiet i ett pressmeddelande.

Hur det skulle påverka andra delar av bostadsbolagens verksamhet, exempelvis med minskade säkerhetsmarginaler i investeringar, framgår inte av förslaget. Inte heller hur det skulle påverka marknaden för andra hyresgäster än de i kommunalt ägda nybyggda hyreshus.

Hyra och löner i centrum

Hyra och löner stod i centrum för den ekonomiska politik som genomsyrade Sjöstedts tal.

– Det här är saker vi måste prata som, som avgör hur människors liv och tillvaro handlar om. Det är faktiskt det här som valet den 9 september handlar om, säger han.

Sjöstedt fortsätter genom att säga att en röst på Sverigedemokraterna vid höstens val innebär ett stöd för Moderaternas ekonomiska politik.

– En röst på Sverigedemokraterna är en röst på Moderaterna och deras lönesänkarpolitik, säger Sjöstedt.

Fokuserar på samhället

Rättsfrågor – brott, lag och straff – har fått stort fokus under den pågående valrörelsen. Sjöstedt säger å sin sida att det är viktigt med exempelvis fler poliser. Men att det är svårt att bryta kriminalitet om andra delat av samhället som skolor och socialtjänst inte fungerar ordentligt.

– Vet ni vad, det är bra med fler poliser. Vänsterpartiet är med och satsar på polisen. Men för att Polisen ska kunna göra sitt jobb så måste det finnas ett samhälle runtomkring som fungerar, säger Sjöstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.