Foto: TT

V: Gratis medicin för alla över 80 år

Uppdaterad
Publicerad

Alla svenskar som fyllt 80 år ska få avgiftsfri medicin. Det föreslår Vänsterpartiet i dag i Almedalen. Reformen ska vara ett krav i förhandlingarna om höstbudgeten.

Reformen som ska ge alla 80 plussare gratis medicin ska finansieras genom en återinförd förmögenhetsskatt, sade Sjöstedt på pressträffen i Almedalen.

– Vi vet att många i dag tvekar om man kan ta ut sin medicin, och det ska man inte behöva göra. Man ska inte behöva titta i plånboken innan man går in på apoteket.

Almedalen 2016

”Från miljonärer till pensionärer”

Förslaget omfattar en halv miljon pensionärer och skulle kosta 850 miljoner kronor per år, uppskattar Vänsterpartiet.

En återinförd förmögenhetsskatt skulle dra in fyra miljarder om året til staten enligt den modell som partiet föreslagit.

– Från miljonärer till pensionärer, sade Sjöstedt på presskonferensen.

Utestängda från pensionsförhandlingar

Reformen är ett sätt för partiet att förbättra situationen för landets pensionärer, särskilt kvinnorna. Helst skulle Vänsterpartiet göra om hela pensionssystemet för att rätta till orättvisorna, betonade Sjöstedt. Men partiet är ”utestängda från varje förhandling om pensionerna”.

– Bara de som tycker att dagens pensionssystem är rimligt får vara med.

Dagens pensionsystem skapar en allt mer ohållbar situation, menar Vänsterpartiets ledare.

– Kvinnorna har dragit en rejäl nitlott. Många öppnar det orange kuvertet med en klump i magen.

Förmögenhetsskatt avvisas av ministern

Civilminister Ardalan Shekarabi säger till SVT Nyheter att Vänsterpartiet får ta upp frågan om avgiftsfri medicin i budgetförhandlingarna. Men att finansiera förslaget med hjälp av en återinförd förmögenhetsskatt så som Vänsterpartiet föreslår, är däremot inte aktuellt säger ministern.

– Förmögenhetsskatten avskaffades ju för att det ledde till att förmögenhet flyttades från Sverige. Vi har inga planer på att återinför förmögenhetsskatten, det är en skatt som har negativa effekter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2016

Mer i ämnet