Vänsterpartiets kongress röstade för att SCB ska bland annat ska samla in och redovisa statistik över etnisk tillhörighet.

V vill samla in statistik över etnicitet och ursprung

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet vill att SCB börjar föra statistik över etnicitet och religion. Beslutet togs på partikongressen mot partistyrelsens vilja.

Partikongressen körde över partiledningen och röstade för att SCB ska samla in och redovisa statistik över etnisk tillhörighet, nationellt ursprung, religion eller annan trosuppfattning.

Motionen kallar det för jämlikhetsdata som bygger på samtliga diskrimineringsgrunder, som syftar till att synliggöra olika gruppers utsatthet. Enligt motionen är det nödvändigt för att ta fram åtgärder mot diskriminering.

En av motionärerna är Daniel Riazat (V), riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

Inga problem

– Det här har inte varit något problem i de andra länder som har jämlikhetsdata, vilket är en majoritet av länderna. Det handlar om självidentifiering och anonymitet. Det viktigaste är att man ska ha belägg när man pratar om strukturell diskriminering, säger han till TT.

Risken för att statistiken kan missbrukas är han inte rädd för.

– Jag kan inte se hur uppgifter som är anonyma och som handlar om jämlikhet kan utnyttjas. Kritikerna menar att det finns de som vill ha brottsstatistik över etnicitet, det är en helt annan debatt. Det är rasism att koppla ihop brott med etnicitet eller religion. Den debatten är bortspelad för länge sedan, förutom hos vissa moderater som vill värva röster från Sverigedemokraterna, säger Daniel Riazat.

Viktigt belysa

Partiets talesperson i migrationsfrågor Christina Höj Larsen är glad över beslutet, trots att partistyrelsen var emot.

– Jag är stolt över att vara antirasistisk talesperson i ett parti som verkligen driver på för att sätta antirasismen i förgrunden, säger hon till TT.

Men varför sade partistyrelsen nej?

– Vi tyckte att vi hade tillräckligt med verktyg i vår verktygslåda när det gäller diskriminering. I ett politiskt samtal där allt mer handlar om etnicitet tyckte vi att det inte ska vara ett sådant fokus, men när det gäller diskriminering så är det viktigt att belysa de frågorna, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.