Anmälan riktas mot inrikesminister Mikael Damberg (S), utrikesminister Ann Linde (S) och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) till riksdagens konstitutionsutskott då Vänsterpartiet anser att deras uttalanden i frågan varit vilseledande. Foto: TT

Ministrar KU-anmäls för uttalanden om export av krigsmateriel

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet anser att svenska folket medvetet har vilseletts angående exporten av krigsmateriel till Turkiet. Därför KU-anmäler Vänsterpartiet nu tre Socialdemokratiska ministrar: Ann Linde, Morgan Johansson och Mikael Damberg.

Efter Turkiets attack mot kurdiska posteringar i norra Syrien i oktober förra året svarade många länder med att stoppa export av krigsmateriel till Turkiet. Sverige är också en exportör till Turkiet och under den debatt som följde i Sverige betonade flera ministrar att det inte rörde sig om ”krigsmateriel för strid”, utan att exporten bestod av ”övrigt krigsmateriel”.

Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Håkan Svenneling anser att detta är vilseledande och han har nu å Vänsterpartiets vägnar anmält tre socialdemokratiska ministrar.

– Som minister ska man ge korrekt och sann information. När vi granskade vad som sagts angående exporten till Turkiet så har man förminskat betydelsen denna och vilselett angående innehållet, säger han till SVT.

Anmälan riktas mot utrikesminister Ann Linde (S), justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) till riksdagens konstitutionsutskott då partiet anser att deras uttalanden i frågan varit vilseledande.

Linde gör det grövsta övertrampet enligt Svenneling

I en intervju i DN säger Ann Linde att:

”Vad det är för övrigt krigsmaterial vet vi inte exakt. Men övrigt krigsmaterial kan vara brandfiltar, första hjälpen-lådor eller skyddsplåtar”.  

– Det är saker som inte omfattas av svensk vapenexportlagstiftning, säger Håkan Svenneling och fortsätter:

– Och det är Ann Lindes uttalande i DN vi har reagerat på främst. Det är det grövsta övertrampet.

Håkan Svenneling säger att inte heller han vet exakt vad som har exporterats. Men enligt de uppgifter han har så har leveranserna under tidigare år man exporterade krigsmaterial till Turkiet kommit från bland andra Scania, Saab och SSAB.

Sverige har stoppat exporten

Den 15 oktober 2019 drog Sverige tillbaka alla gällande utförseltillstånd för krigsmateriel till Turkiet. Beslutet togs av Inspektionen för strategiska produkter.

– Det är två gällande tillstånd som återkallas, sa Carl Johan Wieslander, tillförordnad generaldirektör, då.

SVT söker utrikesminister Ann Linde.

FAKTA: Export för 300 miljoner kronor

Under 2018 exporterade Sverige krigsmateriel för 300 miljoner kronor till Turkiet enligt ISP, Inspektionen för strategiska produkter. Allt som exporterades listades som ”övrigt krigsmateriel”.

”Varken brandfiltar eller första-hjälpen-lådor ingår i kategorin övrig krigsmateriel. För att någonting ska klassas som krigsmateriel och därmed kontrolleras enligt den svenska lagen och regelverket om exportkontroll krävs att det är särskilt utvecklat för militärt bruk” skriver Vänsterpartiet i sin KU-anmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.