Malcolm Momodou Jallow (V) får Vänsterpartiets tyngsta post i riksdagen som ordförande i civilutskottet. Foto: Johan Nilsson/TT

V-ledamot viftade med PKK-flagga – får partiets tyngsta post i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Malcolm Momodou Jallow var en av de V-politiker som viftade med terrorstämplade PKK:s flagga under Almedalsveckan i somras. Han får nu posten som ordförande i civilutskottet. Något som väcker kritik.

– Det visar återigen på att Vänsterpartiet brister i omdöme, säger Liberalernas partisekreterare Gulan Avci.

Det var under Almedalsveckan i juli som de vänsterpartistiska riksdagsledamöterna Daniel Riazat, Lorena Delgado Varas och Malcolm Momodou Jallow poserade med flaggor från de kurdiska organisationerna PKK, YPG och YPJ. 

Aktionen fick skarp kritik från dåvarande regeringen och har enligt den tidigare utrikesministern Ann Linde (S) försvårat Sveriges ansökan till Nato.  

Nu får Malcolm Momodou Jallow posten som ordförande i civilutskottet, och därmed Vänsterpartiets enda ordförandepost, något som Expressen var först att rapportera om.

Kritik från L och M

Liberalernas nya partisekreterare Gulan Avci anser att Jallows poserande med PKK-flaggan var djupt olämpligt.

– Jag kan konstatera att Liberalerna inte hade utsett en person som poserade med en organisation som är terrorstämplad av Sverige och EU, säger Avci och fortsätter:

– Vi vet att Vänsterpartiet hela tiden varit emot ett medlemskap. Det här är däremot ingenting som kommer påverka den svenska ansökan. Sverige kommer bli fullvärdiga medlemmar i Nato, säger hon.

Även Hans Wallmark (M), ordförande i EU-nämnden och ledamot i utrikesutskottet, är kritisk. Han menar att utnämningen inte underlättar för den fortsatta Nato-processen. 

“Genom att ge vänsterpartisternas enda presidiepost i riksdagen till en av flaggviftarna verkar agerandet sanktionerat”, säger han i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

”Det har på inget sätt underlättat för den fortsatta processen”, säger han.

V vill inte kommentera

SVT har sökt Vänsterpartiet som inte vill ge en kommentar utan hänvisar till ett svar som gruppledaren Samuel Gonzalez Westling gav till Expressen:

”Civilutskottet handlar om bostadspolitik vilket är ett viktigt område för oss, med frågor om bland annat bostadsbyggande och marknadshyror. När vi fick presidieposten i civilutskottet gick den till Malcolm Momodou Jallow eftersom han är vår bostadspolitiska talesperson och vår ordinarie ledamot i utskottet.”

SVT har sökt Malcolm Momodou Jallow utan svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.