Vänsterpartiets partileare Nooshi Dadgostar (V) håller pressträff inför sitt tal i kväll under Almedalsveckan. Foto: Henrik Montgomery/TT

V-politiker genomförde flaggaktion i Almedalen

Uppdaterad
Publicerad

Under Vänsterpartiets dag i Almedalen under måndagen genomförde tre vänsterpartistiska riksdagsledamöter en flaggaktion, rapporterar Aftonbladet. De höll bland annat upp terrorstämplade PKK:s flagga.

Vänsterpartiets ledning vill inte kommentera händelsen.

På bilder som har publicerats på Twitter syns Daniel Riazat, Mamodou Malcolm Jallow och Lorena Delgado Varas posera med de kurdiska organisationerna PKK, YPG och YPJ:s flaggor i händerna.

Samtliga tre är riksdagsledamöter för Vänsterpartiet. Delgado Varas och Malcolm Jallow är dessutom medlemmar i partiets högsta organ, V:s partistyrelse.

– Vi står alla bakom det här, säger Lorena Delgado Varas till Aftonbladet.

De står även bakom det av EU terrorstämplade kurdiska arbetarpartiet PKK:s flagga, menar hon.

– Ja. Det här är organisationer som är motståndsrörelser, som har en demokratisk organisation, en feministisk organisation, i en kontext där Turkiet är en diktatur.

Hade partiets stöd

Delgado Vargas säger till Aftonbladet att de tre V-politikerna hade partiets stöd att genomföra aktionen i Almedalen och hänvisar till att Vänsterpartiet har fattat ett ”kongressbeslut om att PKK inte ska vara terrorlistat”.

På frågan om aktionen var ett försök att störa Sveriges Nato-process svarar Delgado Varas nej.

– Men självklart vill vi inte att Sverige ska vara med i Nato. Vi såg att det här skulle vara ett problem för inom Nato finns diktaturer, pseudodemokratiska länder och att de ska diktera vad vi ska göra och inte göra är djupt problematiskt.

SVT Nyheter har sökt Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar för en kommentar. Partiets pressavdelning meddelar på onsdagen att man inte kommer att kommentera händelsen.

Johansson (S): ”V bör omedelbart ta avstånd”

Under tisdagskvällen kommenterar justitieminister Morgan Johansson (S) aktionen. På Twitter skriver han att Vänsterpartiets ledning ”omedelbart” bör ta avstånd från den.

”Det är här helt oacceptabelt. PKK terrorstämplades redan 1984, av Olof Palmes regering. Och det på goda grunder. PKK har många oskyldiga människoliv på sitt samvete. Vänsterpartiets ledning bör omedelbart ta avstånd från aktionen.”, skriver han.

Under onsdagen förtydligade justitieministern varför han vill att Vänsterpartiet ska ta avstånd.

”Ett parti som stödjer en organisation som är terrorstämplad sedan länge i både Sverige och EU förlorar sin trovärdighet när det gäller terrorbekämpning. Nooshi Dadgostar bör därför ta avstånd från aktionen och förklara att Vänsterpartiet inte står bakom den”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka är de kurdiska gerillagrupperna PKK och YPG? Svante Cornell från tankesmedjan ISDP svarar i klippet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.