Foto: SVT

V: Mindre barngrupper på fritids och förskola

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet vill satsa på att minska barngrupperna i förskola och på fritids de kommande åren. Dessutom vill man att arbetslösas och föräldraledigas barn ska få rätt till 30 timmar i förskolan i veckan. Det framgår av den kommande budgeten, som presenteras på tisdag.

Skolverket larmade nyligen om läget på fritids, med större barngrupper och färre utbildade pedagoger. Och det här tar vänsterpartiet fasta på i sin kommande budget. Man vill satsa 750 miljoner nästa år på att få in fler fritidspedagoger.

– Idag går det en pedagog på 20 barn och det säger sig självt att man inte hinner med då, hur mycket man än anstränger sig och vill barnets bästa, säger Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Mindre grupper i förskolan

Vänsterpartiet vill också ge barn till föräldralediga och arbetslösa rätt att gå 30 timmar på förskolan i stället för dagens 15 timmar, oavsett vilken kommun de bor i. Och man vill satsa på en maxtaxa i kulturskolan och ge fler möjlighet att få barnomsorg på obekväm arbetstid. Dessutom vill man minska grupperna i förskolan och ge fler barnskötare möjlighet att vidareutbilda sig.

Totalt handlar satsningarna om drygt 2,6 miljarder nästa år och drygt 4,5 miljarder 2016. Det ska bland annat finansieras genom att ta bort den sänkta restaurangmomsen, enligt partiet.

”Nu är det valår”

Också regeringen satsar stort på skolan de kommande åren, bland annat med ett lågstadielyft och en tioårig grundskola. Men det ger Ulla Andersson (V) inte mycket för.

– Regeringen har ju efter åtta år kommit till samma slutsats som vi har dragit varje år. Nu är det valår och då kommer man plötsligt på andra tankar. Jag tycker det säger mycket om en regering som alltid har prioriterat skattesänkningar framför barnens uppväxtvillkor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.