Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulla Andersson (V) och Martin Ådahl (C) om regeringens förslag om skattesänkningar. Foto: SVT

V och C positiva till förslagen: ”Men inte tillräckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Bra – men inte tillräckligt.

Vänsterpartiet och Centerpartiet välkomnar regeringens förslag på skattesänkningar, men båda kräver mer åtgärder för att stödja en budget.

– Det är inte tillräckligt för att ta oss ur krisen, säger Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Martin Ådahl.

För över 10 miljarder kronor vill regeringen gå fram med flera skattesänkningar som uppskattas beröra 7,5 miljoner svenskar. Mer i plånboken för vanligt folk var finansminister Magdalena Anderssons (S) budskap för satsningarna som främst riktar in sig mot låg- och medelinkomsttagare.

Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson är nöjd med förslagen om sänkt skatt för sjuka och låginkomsttagare.

– Det är bra att man tar bort skatteklyftan mellan de kroniskt sjuka och de som har turen att vara friska, det ger dessutom en konjunkturstimulans, säger Ulla Andersson.

Kräver mer

Även från Centerpartiet är tongångarna positiva mot flera av förslagen.

– Det är väl jättebra i ett land som har bland de högsta skatterna på låg- och medelinkomsttagare att de kommer ner, det tror jag alla känner, säger Martin Ådahl.

För båda partierna står det dock klart att det krävs mer för att stödja en kommande budget, ett stöd regeringen sannolikt behöver för att få igenom den i riksdagen. Ulla Andersson vill både se att höginkomsttagare beskattas hårdare och en större satsning på välfärden.

– Välfärden har varit underfinansierad för länge, så ska man sänka skatter så bör man se hur man ökar skatteinkomsterna också, säger hon.

Martin Ådahl är inte heller helt nöjd.

– Det är inte tillräckligt för att ta oss ur krisen. Det måste satsas mer på att få in folk till jobben igen, och landsbygden måste få en chans att komma igen, säger Martin Ådahl.

M: Fel fokus

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson är också hon inne på att fokuset borde riktas mot att minska arbetslösheten.

– Att man sänker skatten är bra. Men jag menar att när man har en rekordhög långtidsarbetslöshet och EU:s fjärde högsta arbetslöshet så ska skattesänkningar leda till fler jobb. Och det gör det inte med de skattesänkningar som har presenterats, säger Elisabeth Svantesson.

Fackförbunden nöja med fördelningen

Från fackförbunden är man positiva till dagens förslag, även om man inför pressträffen själva ställde krav på mer satsningar i välfärden och på infrastrukturen.

– Skattesänkningar är kanske inte det vi främst kräver, vi vill se investeringar, men om det nu ska ske så är det nu med en fördelningspolitisk effekt som gynnar vanligt folk, vilket är bra, säger LO-basen Susanna Gideonsson till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.