Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man måste tillsätta en oberoende utredning”. Hör politikerna om avslöjandet om den svenska polisledningen. Foto: SVT

V och SD om polisavslöjandet: ”Skadar förtroendet”

Uppdaterad
Publicerad

Förtroendet för polismyndigheten och rikspolischefen har naggats i kanten efter avslöjandet om relationen mellan ställföreträdande rikspolischefen Mats Löfving och Noas underrättelsechef Linda H Staaf. Det anser Gudrun Nordborg, Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson och ledamot i justitieutskottet. 

– Det pekar på stora strukturella problem inom polisen, säger Gudrun Nordborg till SVT. 

Efter Expressens avslöjande har flera politiker reagerat på såväl relationen som polisledningens hantering av den. Gudrun Nordborg säger till SVT att uppgifterna är allvarliga på flera sätt, och lyfter att det handlar om arbetsmiljöproblem och anklagelser om allvarliga brott. 

– Man hanterar inte kvinnors utsatthet på ett skickligt sätt, säger Gudrun Nordborg (V).

Kritiken mot polisledningen

– Jag tycker man måste tillsätta en oberoende utredning som går till botten och kartlägger vad är det som skett, säger hon.

”Måste redovisa resultat”

Katja Nyberg (SD), ledamot i justitieutskottet och medlem i Polismyndighetens insynsråd, säger att hon litar på åklagaren och polisledningens bedömningar i fallet, men att det ur ett större perspektiv riskerar skada förtroendet för polisen.

– Vi öser ju in pengar i polismyndigheten, och de behöver både fler poliser och mer ekonomiska resurser, men någonstans måste de också börja redovisa resultat.

Hon hoppas att det inträffade kan väcka frågor och på sikt leda till utveckling.

– Efter påskkravallerna öppnade det upp saker som polisen behöver förbättra och skulle ha förbättrat tidigare. Det kanske blir samma sak med det här. Förhoppningsvis kommer det något positivt ur det, säger Katja Nyberg (SD).

SVT söker berörda inom polismyndigheten för en kommentar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En dold relation mellan två av landets högsta polischefer har uppdagats efter att det har gjorts en polisanmälan – här är en sammanfattning om händelsen på 60 sekunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot polisledningen

Mer i ämnet