V om betyg från årskurs fyra: ”Ett hån”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 1 april är det möjligt för de skolor som vill att införa betyg från årskurs fyra. Liberalerna, som drivit frågan i många år, möts nu av hård kritik från Vänsterpartiet.

– Det här är ett hån mot professionen, säger den skolpolitiska talespersonen Daniel Riazat i Aktuellt.

Betyg i lägre åldrar har länge varit en viktig fråga för Liberalerna. Partiets skolpolitiska talesperson Roger Haddad säger sig ha sett ett behov av att kunna avgöra hur yngre elever uppfyller målen, och hur det växt fram lokala varianter för att lösa problemet.

– Det viktigaste är att fler elever inte missas, att man inte får reda på hur de ligger till i förhållande till kunskapsmålen. Att de ska få bättre förutsättningar för att klara av skolgången, säger han i Aktuellt.

Vänsterpartiet är av motsatt hållning. Enligt Daniel Riazat saknas vetenskapligt stöd för betyg från årskurs fyra, samtidigt som han påpekar att flera tunga remissinstanser, som Barnombudsmannen, Lärarnas riksförbund, Lärarförbundet och Skolverket, har varit kritiska.

– De som arbetar i skolan i dag vet redan vilka insatser behöver sättas in, men de kan inte göra det på grund Roger Haddad, hans partikamrater, och andra politiker gör nedskärningar i kommun efter kommun, säger han.

Se debatten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.