Tamara Spiric säger att hon är stolt över att bli nominerad av distrikt men uppger att hon måste väga det mot den privata uppoffring det skulle innebära att eventuellt bli partiledare. Foto: Torbjörn Granroth, TT

V-uppstickaren Spiric tvekar på om hon vill

Uppdaterad
Publicerad

Tamara Spiric seglar nu upp som en potentiell utmanare till den favorittippade Nooshi Dadgostar till ny partiordförande i Vänsterpartiet efter Jonas Sjöstedt.

De båda kandidaterna har nominerats av två distrikt var. Men Spiric har fortfarande inte bestämt om hon ska kandidera.

– För processens skull måste jag bestämma mig inom de närmaste dagarna, men under den här helgen har jag bestämt mig för att vara tillsammans med min familj och fundera tillsammans med dem, säger Spiric till TT.

Spiric, tidigare bland annat kommunalråd i Umeå, nominerades av Fyrbodals partidistrikt på söndagen.

– Vi ville känna att vi hade ett starkt stöd för ett namn om vi skulle gå fram med en nominering och vi kände oss helt trygga med att nominera Tamara Spiric, säger Elise Norberg Pilhem, distriktsordförande i Fyrbodal till SVT Nyheter. Distriktet framhåller att Spiric är en stark företrädare för landsbygdsfrågor och feministisk kommunpolitik.

– Jag hoppas att hon vill och jag hoppas att hon vill ännu mer nu när hon känner att hon får stöd av en del distrikt, säger Elise Norberg Pilhem

Även Jämtland nominerar Spiric.

– Hon har ett perspektiv för hela landet, inte bara Stockholm, säger Gustav Onillsgård, distriktsordförande i Jämtland.

V i Östergötlands län har beslutat att nominera Nooshi Dadgostar. Hon meddelade i veckan att hon är beredd att ta över partiet.

Vann med fem-fyra

På söndagen nominerades Dadgostar också av distriktet i Uppsala län. Distriktsordförande Per-Markus Risman pekar på hennes erfarenhet av gräsrotspolitik och tiden som vice partiordförande och riksdagsledamot. Han tecknar en bild av en vass, intelligent men också väldigt varm och öppen person.

– Ett beslut jag är väldigt stolt över, säger Risman till SVT.

I en slutlig omröstning vann Dadgostar med fem röster mot fyra röster för Spiric.

”Privat uppoffring”

Tamara Spiric säger att det är oerhört hedrande att bli nominerad och ser det som ett erkännande för hennes tidigare politiska gärning. Hon ser framför sig ”den fantastiska möjligheten” att kanske få vara med och tillsammans med andra försöka öka partiets väljarstöd och ”göra bra saker för Sverige och de som behöver det i Sverige”.

– Men det innebär också en privat uppoffring och jag väger de här sakerna mot varandra, säger hon.

Efter Dadgostars besked om att hon är redo har lovorden haglat från V-tungviktare. Ekonomiskpolitiska talespersonen Ulla Andersson, EU-parlamentarikern Malin Björk, Rosanna Dinamarca och riksdagsledamoten Jens Holm finns bland dem som strött beröm. Gemensamt för hejaklacken är att de alla tackat nej till att själva ta över rodret i partiet.

Partiets valberedning har satt den 21 februari som sista datum för nomineringar till ordförande. Men den som vill kan ställa upp ända fram till kongressen i slutet av maj.

Fakta

Nooshi Dadgostar

Nooshi Dadgostar är född 1985.

Hon är uppvuxen på Hisingen i Göteborg.

Är riksdagsledamot för V sedan 2014 och är nu ledamot i socialförsäkringsutskottet.

Har varit vice partiordförande sedan 2018.

Har varit kommunpolitiker i Botkyrka, söder om Stockholm.

Har varit aktiv i Ung Vänster och var vice ordförande även där.

Hon har studerat på juristprogrammet på Stockholms universitet.

Tamara Spiric

Tamara Spiric är född 1980 i Sarajevo och kom till Sverige 1993.

Hon var ledamot av kommunfullmäktige i Umeå 2006–2014.

Mellan 2010 och 2014 var hon kommunalråd i Umeå.

Som kommunpolitiker jobbade hon bland annat med frågor om utbildning, barn- och ungdomar samt jämställdhet.

Hon är en av initiativtagarna till Kvinnohistoriskt museum i Umeå.

Spiric har också suttit i Vänsterpartiets partistyrelse och verkställande utskott samt i Styrelsen för dåvarande Sveriges kommuner och Landsting (SKL).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.