Vänsterpartiet föreslår att förslaget ska finansieras med en återinförd förmögenhetsskatt och en förändrad fastighetsskatt där de med dyrare fastigheter betalar mer. Foto: Pablo Torres/SVT Nyheter

V vill satsa 250 miljoner på sommarlovsstöd

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet vill satsa en kvarts miljard på att ge fattiga barn ett mer meningsfullt sommarlov. Satsningen är ett krav från partiet för att stödja regeringens budget i höst och föreslås finansieras med bland annat en återinförd förmögenhetsskatt.

– En av våra hjärtefrågor är att bekämpa barnfattigdomen i Sverige. I dag tar vi nästa steg, säger Jonas Sjöstedt vid en presskonferens i Almedalen i dag och fortsätter:

– Sommarlovet är den tid på året då klassklyftorna i Sverige blir allra tydligast. När man kommer tillbaka kan vissa barn berätta om utlandsresor och ridläger medan andra får ljuga lite.

Pengar till kollo och badresor

Vänsterpartiet föreslår därför ett årligt sommarlovsstöd på 250 miljoner kronor, som ska gå till sådant som kollo, badresor, fotbollsläger och andra sommaraktiviteter för barn mellan 6 och 15 år.

– Barnen som nu sitter hemma när morsan jobbar ska inte ha en sådan sommar nästa sommar. Då ska man få gå på det där lägret istället, säger Sjöstedt.

Riktas till särskilt behövande

Stödet ska riktas så att kommuner som har särskilt många barnfamiljer med försörjningsstöd får mer pengar. Pengarna är också villkorade: Man får inte dra ner på redan existerade sommarlovsaktiviteter till barn för att få dem.

– Sverige är ett otroligt rikt land. Vi har väldigt många rika människor. Men vi har också stora fickor av fattigdom. Och vi tror att det här handlar om en rättighet för barn att ha en bra barndom, säger Sjöstedt.

Krav för att stödja regeringen

Enligt Sjöstedt är förslaget ett krav från Vänsterpartiet för att stödja regeringens budget. Miljöpartiet och Socialdemokraterna känner ännu inte till förslaget, men Sjöstedt ”tror och hoppas” att man kommer att få igenom det i förhandlingarna.

– Det här är ett av våra krav i de höstbudgetförhandlingar vi har förberett mycket noga och som vi kommer att starta en bit in i augusti, säger Jonas Sjöstedt.

Finansieras med högre skatter

Vänsterpartiet föreslår att förslaget ska finansieras med en återinförd förmögenhetsskatt och en förändrad fastighetsskatt där de med dyrare fastigheter betalar mer.

De höjda skatterna ska enligt Vänsterpartiet ge minst fyra miljarder extra om året, kanske mer.

– Från de med dyrast fastigheter till de fattigaste barnen, säger Sjöstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.