Vänsterpartiet, med partiledaren Jonas Sjöstedt i spetsen, vill få regeringen att backa i sina krav till Försäkringskassan om att minska antalet assistanstimmar. Foto: TT

V vill tvinga regeringen att backa om assistansen

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet hoppas nu kunna tvinga regeringen att backa i frågan om personlig assistans. I dagens möte med riksdagens socialutskott kommer de att försöka få en majoritet för att inte fler ska få sin assistans indragen.

Kostnaderna för den personliga assistansen är för höga, anser regeringen, som har gett Försäkringskassan i uppdrag att se till att de inte fortsätter att öka.

I regleringsbrevet för 2016 skriver regeringen att Försäkringskassan ska ”bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen”.

Problemet är att det drabbat funktionshindrade som nu får nej fast de egentligen behöver hjälp, menar både Neuroförbundet och Riksförbundet för rörelsehindrade barn och unga, RBU. Hittills i år har antalet personer med assistansersättning minskat med mer än 300.

Ingen assistans med sondmatning

Det handlar till exempel om barn som får nej till att ha en assistent för sondmatning. Det är sjukvård, menar Försäkringskassan.

– Det betyder att om barnet lyckas föra maten till munnen så får det rätt till en assistent, men om det inte kan det, så får familjen ingen hjälp, säger Maria Persdotter, förbundsordförande för RBU.

Debatten har hettat till extra mycket efter att en MS-sjuk kvinna avled nyligen i Malmö. Hon lämnades av misstag över natten på en toalett inne i en galleria, utan hjälp eftersom hon fått nej till mer assistans av Försäkringskassan.

Försäkringskassan stödjer sig på två domar i högsta förvaltningsdomstolen som 2012 och 2015 begränsade vad någon kan få assistansstöd för.

Åsa Regnér (S) är ansvarig minister för frågan, och hon har både tillsatt en utredning och bett Inspektionen för socialförsäkringen att följa upp hur de här domarna slår.

Förbundet vill se resultat nu

Men Riksförbundet för rörelsehindrade barn och unga, RBU, är inte nöjt. Riksförbundet vill ha ett nödstopp på alla avslag hos Försäkringskassan tills vidare:

– Därför att den här krisen inte kan vänta. Det är inte så att man kan vänta på den utredning som ska komma om två år. De här familjerna, deras tillvaro blir helt krossad, säger Maria Persdotter, förbundets ordförande.

Kristdemokraterna stödjer RBU:s krav på ett nödstopp av dessa indragningar av assistansen, och tycker inte att detta ska stå i ett regleringsbrev till Försäkringskassan utan att lagen ändrats.

– Det här är regeringen som agerat utan att detta går genom riksdagen. Och utan att lagen har förändrats. Detta är något vi har kämpat emot länge, säger ordförande i riksdagens socialutskott, Emma Henriksson (KD).

L och C stödjer

Även Liberalerna stödjer idén med ett nödstopp, och Centerpartiet är kritiskt mot regeringens agerande:

– Detta är en rättighetslagstiftning. Vi får dagligen samtal från anhöriga som är förtvivlade. Det vi kommer att göra i socialutskottet det är att titta på konsekvenserna. För detta är förödande, säger Anders W Jonsson, Centerpartiets talesperson.

Vänsterpartiet kommer i dag med ett förslag på ett utskottsinitiativ. Det betyder att de vill få med sig de andra partierna i riksdagen på att säga åt regeringen att backa i sina krav till Försäkringskassan om att minska antalet assistanstimmar.

– När vi ser hur det här drabbar enskilda så måste regeringen ändra sitt beslut och det tar vi initiativ till att de ska kunna göra. Det kan inte vara så att en person som verkligen behöver hjälp inte kan få det, säger partiledare Jonas Sjöstedt (V).

Oklart om det finns stöd

Men om det finns en politisk majoritet i riksdagen som vill stödja Vänsterpartiets förslag är oklart. Sverigedemokraterna har inte svarat på SVT:s förfrågan om hur de ställer sig i frågan, och Moderaterna svarar skriftligt att: ”Assistansen är avgörande för många människor och vi måste följa upp att alla kan få det stöd man behöver. Samtidigt har det skett en kraftig kostnadsutveckling vilket vi behöver följa. Hur regeringen styr myndigheterna måste den dock svara för själv.”

Jonas Sjöstedt (V) tror ändå att det kommer att gå:

– Vi lägger fram det på utskottets bord i morgon och flera borgerliga partier har ju redan varit ute i den här frågan. Jag räknar med att de tillsammans med oss förbättra livet på de här människorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

assistansersättning

Mer i ämnet