En pappa är hemma och vabbar och tar hand om sitt sjuka barn. Foto: Christine Olsson/TT

Vab-rekord i pandemins spår

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har fått svenskarna att vabba som aldrig förr. Rekordmånga dagar med tillfällig föräldrapenning betalades ut 2021, visar ny statistik från Försäkringskassan.

Totalt betalades 8,4 miljoner dagar ut för 840 000 barn under 2021. Det kan jämföras med det tidigare rekordet på 8,3 miljoner dagar från 2020.

Merparten av vabbandet stod kvinnorna för, även om männens andel ökade något, från 39,7 procent av uttaget 2021 jämfört med 39,2 procent 2020.

Coronapandemin

– Vi brukar säga att det är ett jämställt uttag när den förälder som tagit ut minst tagit ut 40 procent av dagarna. Om vi ser till totalen för vab är det snart ett jämställt uttag, förra året var männens andel av uttagna dagar högre än någonsin, säger analytiker Alma Wennemo Lanninger på Försäkringskassan.

Pandemin bryter mönstret

I vanliga fall följer nyttjandet av föräldrapenning för vård av barn ett tydligt mönster där årets tre första månader brukar sticka ut som de mest vab-täta. Under pandemin har dock detta ändrats.

I april 2020 betalades det till exempel ut fler dagar är någon gång tidigare och i både november och december 2021 betalades det ut över en miljon dagar med vab varje månad, enligt Försäkringskassans statistik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet