Hör läkaren Ngong Cyprian som fick vaccinet först i Nigeria. Foto: Reuters

Vaccineringen tar fart i Afrika

Uppdaterad
Publicerad

Nu har flera afrikanska länder mottagit leveranser av vaccin och dragit igång vaccinprogrammen på riktigt, det rapporterar Sveriges Radio. Vaccinleveranserma möjliggörs av det FN-stödda programmet Covax.

Det FN- och WHO-stödda programmet Covax har kommit igång ordentligt med att leverera covidvaccin till låginkomstländer utan kostnad, det rapporterar Sveriges Radio.

Senegal, Rwanda, Sudan och Angola är några av de afrikanska länderna som mottagit doser. Andra är Ghana, Elfenbenskusten och Gambia. Östafrikas viktigaste ekonomi Kenya har tagit emot över en miljon vaccindoser av Astra Zeneca-varianten. Det folktätaste landet på kontinenten, Nigeria, har mottagit fyra av totalt tolv miljoner doser som kommer inom de närmsta veckorna.

Coronapandemin

En lättnad

Främst sjukvårdspersonal och riskgrupper kommer att vaccineras till att börja med och de flesta länderna räknar med att vara igång med storskalig vaccinering i slutet av den här månaden.

Afrika har inte drabbats så hårt av själva viruset som andra världsdelar, med drygt 100 000 dödsfall på en befolkning på 1,3 miljarder människor. Att vaccineringen ändå kommer igång är en lättnad för kontinenten som inte kunnat handla upp lika mycket vaccin som rikare delar av världen under vaccinkapplöpningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet