Joe Biden utlovar fyra miljarder dollar, motsvarande drygt 34 miljarder kronor, i stöd till WHO:s globala vaccinprogram. Foto: AP

USA och EU utlovar miljarder till vaccin – besked under G7-mötet

Publicerad

USA och EU öppnar plånboken och utökar de tidigare utlovade Covax-anslagen. Det beskedet kom under fredagens möte med den mäktiga G7-gruppen.

Mötet är det första i G7-gruppen – sju ledande demokratier med USA i spetsen – sedan april i fjol, och alltså även det första för Joe Biden som amerikansk president.

Den amerikanske presidenten förklarade i sitt tal att USA ”är fast beslutet att åter förtjäna Europas tillit”.

På grund av pandemin sker sammanträdet digitalt. Covid-19 är också ett givet tema i diskussionerna mellan Biden och stats- och regeringschefer från Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Italien, Japan och Kanada.

”Den här virtuella sammankomsten med ledare för världens ledande demokratiska marknadsekonomier är ett tillfälle för president Biden att diskutera hur covid-19-pandemin ska övervinnas och den globala ekonomin ska återuppbyggas”, skrev Vita huset i ett uttalande inför G7-mötet.

Covax-miljarder

Samtidigt meddelade Vita huset att Biden utlovar fyra miljarder dollar, motsvarande över 34 miljarder kronor, i stöd till Världshälsoorganisationens (WHO) globala vaccinprogram Covax. Beskedet var att hälften ska betalas ut i slutet av månaden, medan resten kommer att portioneras ut de kommande två åren.

Utbetalningarna ska redan ha godkänts av kongressen.

Joe Biden har länge gjort en poäng av att han vill öka USA:s deltagande i olika internationella samarbetsorgan, i bjärt kontrast mot sin föregångare Donald Trump och dennes paroll ”Amerika först”.

Hittills har det bland annat tagit sig uttryck i att USA har återinträtt i Parisavtalet och blivit medlem i WHO igen.

”Vaccin enda vägen”

Även EU öppnar plånboken och utökar de tidigare utlovade Covax-anslagen. Enligt ett gemensamt uttalande på fredagseftermiddagen av de sju länderna utökas stödet till Covax till sammanlagt 7,5 miljarder euro, motsvarande drygt 75 miljarder kronor.

Tyskland var ett av de länder som tidigare under dagen gav besked om att landet utöver de 600 miljoner euro redan avsatts för vaccinationer i ekonomiskt eftersatta länder kommer ytterligare 1,5 miljarder euro (drygt 15 miljarder kronor) att anslås.

”I dag vill vara tydliga med att vi står vid de fattiga ländernas sida. Tyskland avsätter 1,5 miljarder euro till Covax, WHO och andra (aktörer)”, meddelade den tyske finansministern Olaf Scholz i ett uttalande.

G7 bildades 1975 och står för Group of Seven. Det är ett informellt forum för några av världens ledande demokratier och marknadsekonomier: Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA. Även EU deltar.

Kina, vars ekonomiska och politiska makt tog fart långt efter att G7 bildades, ingår inte, trots landets betydelse i dag.

Mellan 1997 och 2014 kallades klubben för G8. Då ingick även Ryssland, vars förtroende dock ansågs förbrukat i och med invasionen av Krim.

Källa: Reuters

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer