Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Målet med Coxax-programmet är att hjälpa fattigare länder att få vaccin. – Vi kan inte göra skillnad på rika och fattiga i en pandemi, säger läkaren Billy Lantey. Foto: Georg Kaigwa, SVT.

Afrika kan få vänta länge på vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som flera europeiska länder köpt upp vaccin som räcker för att vaccinera befolkningen flera gånger om så kan det ta år förrän Kenya lyckats vaccinera tillräckligt med människor. En orsak är att det helt enkelt inte finns vaccin på marknaden.

I början av pandemin kunde Världshälsoorganisationen WHO förutse det läge vi är i idag, alltså att kring hälften av världens vaccin har reserverats åt bara en sjättedel av världens befolkning.

Med Coxax-programmet ville man försäkra att åtminstone en femtedel av världens befolkning skulle få vaccin under nästa år. Till Covax hör största delen av världens länder, men inte Ryssland och USA, och via programmet finansieras både forskning och tillverkning av vaccin.

Kenyanske Joseph Murage förlorade sin farbror i covid-19 för bara ett par veckor sedan, men han kommer ändå inte att ställa sig längst fram i kön när vaccinet väl kommer.

– Även om vaccinet är bra så är jag egentligen glad att Afrika får det lite senare, för då hinner vi se vad det kan ha för negativa effekter och fixa dem före vi får det, säger han.

Opålitlig elektricitet

Kenya har beställt 24 miljoner doser vaccin för sina 50 miljoner invånare, och de första väntas anlända i januari. Under året hoppas man med hjälp av Covax kunna vaccinera en femtedel av befolkningen. Men det finns logistiska utmaningar.

Eltillförseln är inte pålitlig ens i huvudstaden Nairobi, och det vaccin som nu används i EU måste förvaras i -70 grader. Det gör att det inte är lämpligt att användas i Kenya,

Läkaren Billy Lantey ser ändå inte logistiken som ett problem. Han är bekymrad över att det helt enkelt inte finns vaccin.

– Vi riskerar hamna i en situation där en del får vaccin medan andra tvingas vänta.

Joseph Murage ser det också som en klassfråga.

– Vi lever i en kapitalistisk värld, de som har pengar kommer att resa ut från landet för att få vaccinet om det inte går att få här, jag vet en del som redan har gjort det.

Ny president ger hopp

En utmaning för Covax-programmet är att det fortfarande saknar en stor del av den finansiering som skulle krävas. Också Sverige deltar i programmet via EU-finansiering, men både Ryssland och USA är utanför.

Med presidentbytet i USA i januari finns det ändå hopp om att också USA går med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer