Vaccinets effekt största gisslet när mutationerna ökar

Uppdaterad
Publicerad

Norge tar i med hårdhandskarna för att bromsa spridningen av den nya, mer smittsamma varianten av coronaviruset.

Enligt Jan Albert, överläkare och professor i smittskydd vid Karolinska institutet, så delar resten av Europa Norges oro – inte minst för hur vaccinets effekt påverkas.

– Det finns en stor oro för betydelsen av den här varianten.

För att stävja spridningen av det muterade viruset, som först identifierades i England, så vidtar Norge mycket ingripande åtgärder. Bland annat så stängs Vinmonopolet, Norges motsvarighet till Systembolaget, och skolor till och med sista januari i Osloområdet.

Svenske läkaren och forskaren Jan Albert tror att Norge har bra förutsättningar för att dämpa spridningen.

– De har inte en särskilt stor spridning så förhoppningsvis har de goda chanser att bromsa spridningen.

”Nya viruset troligtvis inte farligare”

Jan Albert säger att den datan som finns i nuläget inte tyder på att mutationen skulle vara farligare än det ursprungliga viruset.

– Som jag förstår så är det nya viruset inte så mycket värre ur en sjukdomssynpunkt men det är ju illa nog att det blir fler fall.

Hur rädda ska vi vara i Sverige?

– Det här får jättestor uppmärksamhet från Folkhälsomyndigheten och regionerna, att försöka få hårdare övervakning på detta. Precis som i Norge så är det fråga om att snabbt skala upp övervakningen och sen åtgärderna för att bromsa smittspridning.

Kan förvänta oss ännu fler mutationer

Den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC har nu listat tre nya virusvarianter att vara uppmärksam på: ett från Sydafrika, ett från England och senast ett från Brasilien, och enligt Jan Albert så kan vi förvänta oss ännu fler.

– Det får man nog räkna med. Att ju fler som har haft infektionen och ju längre in i pandemin desto fler varianter kommer vi att se, och en del kommer säkert att ha betydelse för spridning och för vaccinets effekt. Det är jättebra att vi har ett samarbete för bevakning av det här.

Men att mutationerna skulle vara farligare än det vanliga viruset är enligt Albert den minsta farhågan.

– Den risken är den minsta av de tre sakerna man kan oroa sig för. Den ena är mer spridning, den andra är hur väl tidigare immunitet eller medicinsk immunitet biter, de sakerna är en större oro än allvarligare sjukdom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.