Experten om mutationen: Vaccinen skyddar sannolikt mot allvarlig sjukdom

Uppdaterad
Publicerad

De tre vaccin som har testats mot den sydafrikanska variationen har ett lägre skydd mot mildare smitta av coronaviruset. Däremot skyddar de sannolikt mot allvarlig sjukdom och död, enligt vaccinexperten Matti Sällberg.

– Det är viktigt att vi alla vaccinerar oss, att vi fortsätter processen som vi har, säger han i Aktuellt.

20 nya fall av den sydafrikanska virusmutationen bekräftades i Västmanland under onsdagen. Det är det första fallet av klustersmitta av den nya mutationen i Sverige.

I nuläget går det inte att koppla något av fallen till eventuella resor.

– Någon typ av resekoppling finns det, men smittspårningen får bena ut hur det har gått till, säger Matti Sällberg, professor på Karolinska institutet och expert på vaccin, i Aktuellt.

Han menar att mutationen kan finnas på fler håll i landet.

– I och med att vi inte identifierar precis allting så kan det självklart vara mer spritt.

”Lite osäkert”

Nyheten om klustersmittan kommer mitt i vaccinationsprocessen, samtidigt visar studier att flera vaccin biter sämre på mutationen.

– Av de tre vaccin som har testats i Sydafrika så är det två som visar ett ungefär 30-procentigt mindre skydd, och sedan är Astras skydd lite osäkert, säger Matti Sällberg.

Hur mycket sämre effekt Astra Zenecas vaccin har på mutationen är ännu inte helt säkert. Studier visar framför allt att skyddet mot mildare smitta är sämre.

Mutera vaccinet

– Alla vaccin kommer sannolikt skydda mot allvarlig sjukdom och död, så det kommer att avlasta sjukvården. Det är viktigt att vi alla vaccinerar oss, att vi fortsätter processen som vi har, säger Matti Sällberg och fortsätter:

– Pfizer och Modernas vaccin har inte blivit testade på riktigt samma sätt, men om man tittar på antikroppar som kommer från de vaccinerade verkar de ha ett visst skydd.

Flera vaccintillverkare arbetar just nu med att mutera sina vaccin för att följa virusets förändring och på så sätt få fram ett skydd även mot mutationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet