– Man måste sätta en moralisk press på dem och på högsta diplomatiska nivå säga att så här ska vi inte ha det, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Vaccinsamordnaren: Helt fel att trappa upp ett handelskrig

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien och USA har begränsat exporten av vaccin till Europa. Men att EU skulle svara med samma mynt hade varit helt fel väg att gå enligt vaccinsamordnaren Richard Bergström.

– Man måste snarare sätta en moralisk press på dem, säger han i Agenda.

Storbritanniens vaccinavtal säger att all produktion av vaccin som produceras på brittisk mark i första hand ska gå till britterna.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström berättar att en liknande diskussion tidigt fördes bland EU-länderna men att sådana krav ganska snabbt avfärdades.

– Det fanns inget stöd inom kommissionen för att ha ett system där man behåller vaccinet som produceras i Europa inom EU. Det var en väldigt kort diskussion. Vi ställde frågan och svaret kom inom en vecka: Nej vi ska inte ha den attityden.

Beklagar du det?

– Nej det gör jag inte alls, säger Richard Bergström.

Många förlitar sig på EU

EU har bland annat exporterat nio miljoner doser av Pfizers vaccin till Storbritannien, samtidigt som britterna stoppat export av vaccin till EU. Men EU:s export har också lett till att många utvecklingsländer kunnat få tillgång till vaccin, säger Bergström.

– Det är många länder runt om i världen som förlitar sig på EU och historiskt har förlitat sig på att EU är en pålitlig partner.

Att nu ställa krav på att behålla vaccin som produceras i Europa inom EU hade varit ”helt fel”, säger Bergström.

– Nu gäller det att ta till diplomatiska instrument i stället.

Varför ska vi exportera till Storbritannien när de inte exporterar till oss?

– Det är fel att Storbritannien inte tillåter export och jag tycker att det är fel att USA sitter på 30 miljoner doser Astra Zeneca-vaccin. I USA är det dessutom inte ens godkänt.

– Men att vi, tit-for-tat, skulle stänga våra gränser är helt fel. Man måste snarare sätta en moralisk press på dem och på högsta diplomatiska nivå säga att så här ska vi inte ha det.

Farligt med restriktioner

Du talar om den globala bilden, men du är utsedd av Sveriges regering, ska inte du i första hand se över Sveriges behov av vaccin?

Jo men om alla bara ser över sitt eget hus kortsiktigt så faller det ihop ganska snabbt, vi är alla beroende av varandra, säger Richard Bergström och fortsätter:

– Det hade varit väldigt skönt att säga: 'ok de där Pfizer-vaccinen behåller vi nu själva'. Det kanske fungerar i någon månad innan man upptäcker att det är något annat vi inte får tillgång till och någon fabrik tvingas sluta arbeta för att någon pump eller filter fastnat i något annat land. Det är väldigt farligt att börja med den här typen av restriktioner.

Se hela avsnittet av Agenda här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.